Članovi Predstavničkog doma SAD-a su ponovo uveli Token Taxonomy zakon, navodi se u saopštenju za medije koji je objavljen 9. aprila. Zakon bi odbacio klasifikaciju kriptovaluta kao hartiju od vrednosti.

Zakon je prvobitno predložen u decembru prošle godine od strane predstavnika Varena Dejvidsona (Republikanac) i Darena Sotoa (Demokrata) i nastoji da odbaci da kriptovalute budu definisane kao hartije od vrednosti izmenom Zakona o hartijama od vrednosti iz 1933. i 1934. godine.

U saopštenju za javnost se navodi da se novi zakon razlikuje od prvobitne verzije koja je uvedena prošle godine. Novi zakon pojašnjava nadležnosti Komisije za trgovinu robnim fjučersima (CFTC) i Federalne trgovinske komisije (FTC). U njemu se takođe navodi da je u zakonu uvedeno preče pravo kupovine koje bi zamenilo “teške” propise poput Njujorškog BitLicense-a.

Zakon takođe nastoji da uvede regulatornu sigurnost za preduzeća i regulatore u američkom blokčein sektoru, kao i da razjasni konfliktne inicijative raznih država i regulatorne odluke koje su zbunile javnost.

U saopštenju se ukazuje na rastuću snagu tržišta digitalnih imovina i na blokčein sektor u Evropi i Kini. Takođe se navodi da je zakon neophodan kako bi SAD bio konkurentan na globalnom tržištu.

Predstavnik Soto je izjavio: “Vreme je da SAD postane vodeća sila u sektoru blokčein tehnologije”, a zatim je dodao:

“Nakon nekoliko meseci javne rasprave, naš Token Taxonomy zakon i Digital Taxonomy zakon dodaju kritičku definiciju i nadležnost za stvaranje sigurnosti za snažno tržište digitalne imovine u SAD-u. Ovo je važan korak u promovisanju inovacija i maksimizovanje potencijala virtualnih valuta za američku ekonomiju, sve dok štiti klijente i finansijsku dobrobit investitora.”

Kao što je Cointelegraph izvestio prošlog meseca, broj lobija koji rade na problemima blokčein tehnologije u Vašingtonu se utrostručio 2018. godine, sa 33 projekata u četvrtom kvartalu 2018. u odnosu na 12 u istom periodu 2017. Džeri Brito - izvršni direktor neprofitne organizacije Coin Center, koji radi sa Dejvidsonom i Sotoom - navodno je sugerisao da je na rast uticalo donošenje regulative za hartije od vrednosti.


Pripremio: Marko Mihajlović