Savezna agencija za sprovođenje zakona u okviru američkog odeljenja za pravosuđe nedavno je objavila aukciju za oko 660 konfiskovanih bitkoina (BTC) - izeštava Služba američkih maršala (USMS), četvrtak, 18. oktobar.

Aukcijsko nadmetanje, koje organizuje USMS, odražaće se 5. novembra, ali se učesnici moraju registrovati najkasnije do 31. oktobra i priložiti depozit od 200.000 dolara ukoliko žele da učestvuju.

Aukcija je podeljena u dva dela, prvi je sastavljen od šest setova od po 100 bitkoina, a drugi deo sa 60 bitkoina. Jednom kada se odredi ponuda, učesnici neće moći da je menjaju ili da pogledaju druge ponude.

Agencija navodi da su bitkoini koji se koriste na aukciji zaplenjeni u različitim saveznim krivičnim, građanskim i administrativnim postupcima, uključujući slučajeve Tereze Tetli i Tomasa Kostanca.

Kao što je Cointelegraph ranije izveštavao, Tetli se suočila sa procesom krivičnog gonjenja u Kaliforniji zbog navodnog vođenja neregistrovanog mulitmilionskog posla prenošenja novca na relaciji bitkoin-fiat. Ona je navodno zarađivala najmanje 300.000 dolara godišnje od svoje kompanije, a kasnije je priznala da je vodila usluge neregistrovanih transakcija uz primanje navodno prljavog novca uključenog u trgovinu drogom.

Kostanco je krivično gonjen još 2017. godine, zbog pranja novca i vođenja nelicenciranih poslova prenosa novca. Tada je osuđen za nezakonito posedovanje vatrenog oružja kao i marihuane.

Ovo nije prva bitkoin (BTC) aukcija koju su održali Američki maršali : prethodne dve su održane u januaru i martu, gde se prodalo više od 3.800 i 2.100 novčiča.


 

Pripremio: Bojan Zečević