Steve Chiavarone, potpredsednik u Federated Investors, je u intervjuu CNBC-u u petak, 11. maja, optimistično komentarisao blokčein tehnologiji kao "pokretača ekonomskog razvoja".

Odgovarajući na to da li će blokčein biti pokretač privrednog rasta, Chiavarone je naglasio potencijal za automatizaciju i povećanu ponudu efikasnosti blokičeina, rekavši:

"Kada razmišljate o tome iz perspektive preduzeća, blokčein ima mogućnost da zameni poravnanje, što je skupo i zahteva dodatnu infrastrukturu, vreme, papire i brže verifikacije [...] koje će omogućiti smanjenje troškova i uštede [sic] koje se prenose.. "

Chiavarone je rangirao blokčein u pet "ključnih tehnologija" koji će "pokrenuti sledeću industrijsku revoluciju", zajedno sa automatizacijom, robotikom, veštačkom inteligencijom i Internetom stvari (IoT).

Na pitanje kako investitori mogu iskoristiti blokčein potencijal, Chiavarone ukazuje na kompanije poput Nvidije i Intel-a koji "omogućavaju blokčein verifikaciju", očigledno govoreći o proizvodnji računarskih čipova koji se koriste za rudarenje.

Takođe beleži kako su velike banke poput Banke Amerike počele da pokazuju interes za blokčein i "ulažu u velikoj meri". Pored toga, on je izjavio da "svaka kompanija sa lancem snabdevanja može imati koristi od [blokčeina]".

Chiavarone je potpredsednik i portfolio menadžer u kompaniji Federated Investitors, koja navodno upravlja sa imovinom od 392.2 milijardi dolara.

8. maja, dva pododbora Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država sastala su se kako bi raspravljali o potencijalnim prednostima implementacije blokčein tehnologije u upravljanju lancem snabdevanja. Saslušanjem se zaključilo da bi tehnologija mogla da se koristi u različitim oblastima, od američke carine i zaštite granice do sajber bezbednosti, uprkos trenutnom nedostatku standarda u industriji.


 

Pripremio: Nikola Mosurović