Američka agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) navodno može da pronađe pošiljaoce i primaoce bitkoina širom sveta, kako otkrivaju poverljivi dokumenti koje je objavio Edvard Snouden, navodi se u The Intercept 20. marta.

Izvori koji su korišćeni za ovaj članak otkriveni su The Intercept-u, publikaciji posvećenoj "kontraverznom novinarstvu" koju su osnovali Glen Grinvald, Laura Poitras i Džeremi Skahil nakon otkrića Edvarda Snoudena o masovnom nadgledanju u 2013. godini.

NSA je uspevala u ovome stvaranjem sistema za sakupljanje, analizu i obradu globalnog internet saobraćaja pomoću programa koji je prerušen kao popularni anonimni softver, prema drugim dokumentima iz marta 2013. godine.

OAKSTAR i MONKEYROCKET

Iako je agencija bila zainteresovana za praćenje nekih konkurentnih kriptovaluta, bitkoin ("decentralizovani sistem digitalne valute, u kojem su jedinice poznate kao bitkoin ili BTC") je bio primarna meta.

Praćenje je izvršeno pomoću tajnog programa za nadgledanje interneta pod imenom OAKSTAR, koji predstavlja niz prikrivenih poslovnih partnerstava koji su omogućili agenciji da prati komunikacije i povlači podatke direktno iz optičkih priključaka.

Usluga poput VPN-a pod nazivom MONKEYROCKET, podprogram OAKSTAR-a, odigrala je ključnu ulogu u identifikaciji korisnika bitkoina. Umesto skrivanja korisničkih podataka, MONKEYROCKET je iskoristio mrežnu opremu za prikupljanje podataka iz Evrope, Bliskog istoka, Azije i Južne Amerike.

U dokumentima NSA, MONKEYROCKET se takođe opisuje kao "ne-zapadna služba za anonimizaciju interneta u podršci protiv terorizma" koja je pokrenuta u leto 2012. godine.

"Trenutno ima oko 16.000 registrovanih korisnika, a sajt generiše oko 2.000 događaja dnevno... Iran i Kina su dve zemlje sa značajnom korisničkom bazom", navodi se u izveštaju.

MONKEYROCKET uređuje prvenstveno Izvršni nalog 12333, koji proširuje nadležnosti američkih obaveštajnih agencija prilikom istraživanja građana SAD-a. NSA ističe da je ključni deo "dugoročne strategije" za MONKEYROCET bio "privlačenje meta angažovanih u terorizmu, kako bi se uključila Al Kaida COMSEC bezbednost koju NSA može iskoristiti".

Kao rezultat, NSA je prikupila značajnu količinu podataka korisnika bitkoina, uključujući lozinke, istoriju pretraživača, pa čak i MAC adresu njihovih uređaja. Sve ove informacije bile su dovoljne za identifikaciju korisnika određenih bitkoin novčanika.

Ne samo bitkoin

U martu 2013. NSA je dala novu informaciju o naporima za prikupljanje podataka koristeći MONKEYROCKET, koji su ciljali bitkoin i LibertyReserve, "dve od tri najveće kriptovalute" od njihovog interesa.

LibertyReserve se smatra prethodnikom bitkoina, ali prema The Intercept-u, stvoren je sa kriminalnim namerama na umu. LibertyReserve, servis digitalnih valuta sa sedištem u Kostariki, osnovao je Artur Budovski, koji je na kraju uhapšen u vezi sa operacijom pranja novca u vrednosti od 6 milijardi dolara, što je rezultiralo presudom od 20 godina.

Pet meseci nakon što je Liberty Reserve bio zatvoren, američki federalni agenti uhvatili su Rosa Ulbrihta, čoveka koji stoji iza najvećeg svetskog dark veb tržišta, Silk Road, gde su transakcije obavljane u bitkoinu.

Snoudenovi fajlovi ne daju mnogo informacija o tome da li je NSA zapravo učestvovala u FBI istrazi Silk Road-a. Međutim, sam Ulbriht je tvrdio da je NSA pribavio sve dokaze protiv njega protivno četvrtom amandmanu i trebalo bi ga smatrati neprihvatljivim za njegovo suđenje. Tužilaštvo je odbacilo njegovu teoriju.

Nadgledanje kriptovaluta od strane agencija za nadzor može biti razlog za zabrinutost za one koji cene kriptovalute zbog svoje anonimnosti i decentralizovane prirode.


 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić