Zakonodavci u američkoj državi Nju Hempšir trenutno razmatraju zakon o legalizaciji plaćanja taksi i poreza u bitkoinu (BTC), navodi se u dokumentima koji su originalno objavljeni 3. januara.

Zakon NH HB470 se trenutno probija kroz komore lokalne samouprave, sa javnim saslušanjem koje se održalo 23. januara.

Pododbor će ispitati predlog zakona 29. januara, a rok za donošenje odluke je 14. mart.

Pod pokroviteljstvom republikanaca Denisa Ektona i Majkla Jakuboviča, zakon je poslednji pokušaj Nju Hempšira da prihvati bitkoin za plaćanje poreza, a ideja se prvi put pojavila 2015. godine.

“Ovaj zakon nalaže državnom blagajniku [...] da razvije plan implementacije za državu kako bi mogla da prihvati kriptovalute kao način plaćanja poreza počevši od 1. Jula 2020. godine”, u nastavku se dalje navodi:

“Plan će se baviti svim pitanjima računovodstva, vrednovanja i upravljanja, kao i da identifikuje odgovarajući procesor za plaćanje koji će obrađivati kripto transakcije bez ikakvih naknada za državu. Državni blagajnik je dužan da dostavi plan guverneru, domu i senatu do 1. novembra 2019. godine.”

Obnovljenji napori države Nju Hempšir u pogledu bitkoina dolaze u vreme kada lokalne vlasti širom SAD-a biraju da stvore vlastiti put u sektoru.

Kako je izvestio Cointelegraph, država Vajoming sprovodi zakone sa progresivnijim stavom o ovom pitanju, uvodeći zakon početkom ovog meseca koji će definisati kripto kao novac u zakonskom okviru.

Na nacionalnom nivou situacija i dalje ostaje problem, sa preduzećima i komentatorima koji se još uvek žale na manje od idealnog zakonskog okvira koji su stvorili entiteti kao što je Komisija za hartije od vrednosti (SEC).
 

Pripremio: Marko Mihajlović