Američki birači mogu da koriste blokčein za “ubacivanje” mobilnih glasačkih listića, po prvi put ovog meseca, nakon sklapanja novog partnerstva, koje se bavi isprobavanjem ove tehnologije u Zapadnoj Virdžiniji.

Prema saopštenju za medije od 28. marta, registrovani vojni glasači mogu da koriste novorazvijenu blokčein platformu za mobilno glasanje na primarnim izborima od 23. marta do zatvaranja glasanja 8. maja.

Platforma je ograničena na birače u dve zemlje i predstavlja zajednički poduhvat Kancelarije  državnog sekretara Zapadne Virdžinije, tehničkog provajdera Voatz, Tusk/Montgomery Philanthropies, New America i platforme Blockchain Trust Accelerator.

“Ovaj pilot projekat je prvi ove vrste u SAD-u. Aplikacija za mobilno glasanje koristi se blokčein tehnologijom kako bi obezbedila siguran proces glasanja”, potvrđuje se u saopštenju.

“...da bismo poboljšali pristupačnost i povećali poverenje u svoj elektronski sistem, državni sekretar Zapadne Virdžinije, Mek Varner, ovlastio je osoblje Odseka za izbore da sprovede pilot projekat mobilnog glasanja za primarne izbore u 2018. godini.”

SAD su do sada zabeležile slabiji napredak u sigurnom blokčein glasanju, nego zemlje kao što je Estonija, pri čemu je partnerstvo pravilo vidljiva poređenja sa nadležnostima koja su u ‘povoljnijoj poziciji’ u obezbeđivanju glasačih listića i drugih operacija.

“Institucije vlade širom sveta, uključujući Brazil, Estoniju, Dansku, Južnu Koreju i Švajcarsku, aktivno sprovode integraciju blokčein tehnologije”, primećuju oni.

Kvalifikovani birači treba da imaju samo “kompatibilne Apple ili android mobilne uređaje i odobrenu, potvrđenu državnu ili federalnu identifikaciju” kako bi koristili blokčein usluge.


 

Pripremila: Kristina Ristin