Vodeći proizvođač tehnologije za američku policiju Axon Enterprise Inc. istražuje nove tehnologije za praćenje podataka, uključujući blokčein, za svoje kamere na telu policajca.

Provera policijskih snimaka

Podsticaj iza Axon-ovog interesovanja za nove tehnologije je zabrinutost javnosti i vlade zbog video zapisa „deepfake“, objavio je Rojters 3. oktobra. Video snimci u Deepfake-u nastaju koristeći određenu vrstu veštačke inteligencije (AI) zbog čega izgledaju i zvuče kao pravi.

Ova tehnologija izaziva veliko zabrinutost da prevaranti mogu lako manipulisati video zapisima, kako bi diskreditovali pojedinca. Očigledno je da je najveća briga vezana za kamere na telu policajca. Axon pokušava da koristi blokčein da bi potvrdio autentičnost snimaka policijskih kamera.

U svojoj novoj generaciji kamera Axon uključuje siguran digitalni potpis koji pomaže u praćenju porekla video zapisa. "Axon prepoznaje pretnju koju predstavljaju" deepfakes "da izazovu opšte nepoverenje u integritet bilo kog videa, uključujući i video zapise kamere na telu policajca", izjavio je agenciji Rojters portparol kompanije Axon.

Blokčein i AI predvode put

Blokčein i AI sada široko koriste preduzeća da poboljšaju svoje unutrašnje procese i proizvode. U posvećenoj analizi za Cointelegraph, Julia Magas je napisala da, zahvaljujući mogućnosti da kontinuirano analizira podatke po strogom protokolu potrebnom za postizanje željenih rezultata, AI vodi put omogućavanjem pravilnog stratifikacije i deljenja podataka.

Blokčein daje svoje karakteristike kako bi se osiguralo da se podaci obrađuju u okruženju koje je bezbedno od spoljnih smetnji, kao i neovlaštenog kršenja vlasništva nad podacima i sekvence.

Na državnom nivou, Evropska unija povećava količinu podataka koja se može ponovo koristiti kao materijal za AI i blokčein projekte. Aleksandru Petresku, rumunski ministar za komunikacije, rekao je:

„Ova pravila su pravi podsticaj za veštačku inteligenciju i pomoći će Evropi da postane svetski lider u ovom ključnom području. Oni će ojačati digitalnu industriju EU, posebno manje kompanije i startape, koji inače ne bi imali pristup svim podacima koji su im potrebni za inovaciju i širenje."