Američki predsednik Donald Tramp je zabranio kriptovalutu podržanu od strane venecuelanske vlade - petro, po izvršnom nalogu, 19. marta, izveštava Blumberg.

Zabrana navodno dolazi kao deo kampanje za vršenje pritiska na venecuelansku Vladu predsednika Nikolasa Madura. Po naredbi, američkim državljanima je zabranjeno da se bave transakcijama koje uključuju korišćenje digitalne valute indeksirane u nafti.

Zabrana će osujetiti napore Madurove vlade uložene u dopunu deviznih rezervi. Ponude tokena prihvataju transakcije u američkim dolarima i evrima, što znači da građani Venecuele nisu mogli legalno da učestvuju, s obzirom da postoji i zabrana za kupovinu stranih valuta u Venecueli.

Naredba, takođe, daje odobrenje američkom sekretaru Trezora, Stivenu Mnučinu da izdaje propise koji podstiču izvršenje ovog naloga. Odeljenje Trezora objavilo je sankcije za četiri zvaničnika Venecuele, ranije ove godine.

Prema rečima Mnučina, “Predsednik Maduro je uništio venecuelansku ekonomiju i podstakao humantarnu krizu. Umesto ispravljanja kursa… Madurov režim pokušava da zaobiđe sankcije putem digitalne valute.”

Odeljenje Trezora upozorilo je u januaru investitore da izbegavaju petro, nazivajući ga “još jednim pokušajem za podržavanje Madurovog režima, dok se dalje pljačkaju resursi naroda Venecuele”.

Petro se bori u pronalaženju legitimiteta i interesa stranih vlada. Ranije ove godine, venecuelanska vlada je tvrdila da je Poljska zainteresovana za trgovinu hranom i lekovima u zamenu za petro, što je kasnije odbačeno od strane poljskog Ministarstva za finansije i Ministarstva za inostrane poslove.

Međutim, Kambodža je izgleda iskoristila inspiraciju iz Venecuele i stavila na razmatranje stvaranje sopstvene digitalne valute podržane od strane države - entepej (Entepay), izvestio je Cointelegraph nešto ranije ovog meseca.


 

Pripremila: Kristina Ristin