Američke bezbednosne službe su zaplenile bitkoin i druge kriptovalute u vrednosti od 17 miliona dolara i traže da zaplene još 24 miliona od dva čoveka iz Marilenda po optužbi da su prodavali falsifikovane lekove na dark web-u, piše u izveštaju Ministarstvo pravde (DoJ) izdatog 26. juna.

Uz zaplenjenih 17 miliona u bitkoinu i drugim kriptovalutama, bezbednosne službe su zaplenile i kompjutersku opremu u vrednosti od 2,5 miliona dolara i preko 1,5 miliona dolara u kešu. Država planira da oduzme još 5,67 miliona dolara plus oko 4.000 bitkoina (vrednosti oko 24 miliona dolara u trenutku pisanja ove vesti) za koje se veruje da su stečeni nelegalnim prodavanjem lekova.

U optužnici od šest tačaka - koja je otpečaćena 22. juna piše da je od novembra 2013. do juna 2017, Rajan Feres (34) prodavao lažni "Xanax" preko dark web-a u zamenu za bitkoin. Zajedno sa Robertom Svejnom, koji takođe ima 34 godine, se dodatno tereti da je prao novac "kako bi sakrio poreklo i izvor nelegalnih sredstava".

Feresu preti maksimalna kazna od 5 godina zatvora zbog prodavanja lekova, dok obojca mogu dobiti maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora za pranje novca.

U februaru, dvogodišnje istraživanje eko sistema dark web-a je pokazalo da bitkoin gubi svoje prvo mesto kao sredstvo plaćanja zbog frustracije korsnika prema mreži i ceni transakcija.

U martu, Cointelegraph je izvestio o slučaju iz države Ohajo, gde je federalni tužilac tražio zaplenu od preko 500 bitkoina (u to vreme cene 5,5 miliona dolara, dok je trenutna cena oko 3 miliona) koji su zaplenjeni od grupe koja je bila pod istragom zbog pravljenja lažnih dokumenata. Služba američkih maršala je povremeno održavala aukcije za zaplenjene kriptovalute, prodajući 3.813 bitkoina (trenutne vrednosti oko 22,8 miliona dolara) u januaru ove godine.
 

Pripremio: Stevan Kostić