Američki reper Lil Pump počeo je da prihvata bitkoin plaćanja (BTC) preko svoje prodavnice Unhappy, prema navodima sa njegovog veb sajta.

Fanovi 18-godišnjaka (poznat po njegovoj frazi "Esskeetit" i njegovom najnovijem albumu Harverd Dropout), mogu da izaberu kripto kao opciju plaćanja na blagajni. Reper ima 17,8 miliona pratiolaca na Instagramu, 1,2 miliona na Tviteru i 2,3 miliona na Facebooku.

Kupci mogu ili da izaberu da plaćaju koristeći BTC Lightning Network novčanik ili preko standardnog bitkoin novčanika. Odabir jedne od ovih opcija generiše QR kod, koji zatim može da se skenira da bi se završila transakcija.

Platforma za naplatu je obezbeđena od strane OpenNode-a, koji automatski konvertuje BTC generisan od transakcija u lokalnu fiat valutu da bi se izbegla volatilnost. Na sajtu kompanije za obradu plaćanja navodi se da protokol Lightning donosi instant poravnanja i niske naknade za kompanije.

Ove nedelje, Lightning Labs je najavio pokretanje svog Lightning Network klijenta za glavnu bitkoin mrežu, ističući da je još uvek rana verzija namenjena programerima.

Više trgovaca je počelo da prihvata bitkoin u poslednjih nekoliko meseci, a mnogi koriste platne kompanije koje trenutno pretvaraju kriptovalute u fiat.

Najveća britanska turistička kompanija 15. aprila je objavila da sada svojim klijentima pruža mogućnost plaćanja poslovnih rezervacija putem BTC-a. Corporate Traveller, koji koristi BitPay da ponudi uslugu, izjavio je da je taj potez odgovor na sve veću potražnju.

Overstock.com, onlajn maloprodajni sajt, prihvata bitkoin kao način plaćanja od 2014. godine.

 

Pripremio: Nikola Mosurović