Američki rapper T.I., poznat i kao T.I.P., tereti se za 5 miliona dolara od strane grupe ljudi nakon što je njegov FLiK token navodno propao, prema sudskim dokumentima dobijenim od strane američkih medija o slavnim ličnostima "Blast".

Prema tužbi koja je navedena, grupa od 25 osoba tvrdi da su uložili 1,3 miliona dolara u "sada bezvredne hartije od vrednosti zvane FLiK tokeni", koje je promovisao T.I. i njegov poslovni partner Rajan Felton. Tužitelji tvrde da je token aktivno podržan u društvenim medijima i od poznatih ličnosti i stručnjaka, kako bi se stvorio utisak "vredne likvidne investicije".

Međutim, grupa nastavlja, T.I. i Felton su ih je oštetili koristeći novac koji su sakupili da podignu cenu tokena, a kada su cene pale, odbacali su FLiK i nestali. Prema tužbi, Felton je čak stvorio novu kompaniju, navodeći da je kupio FLiK i investitorima naveo da nema nikakve veze s tim.

Sada tužitelji žele da dobiju najmanje 5 miliona dolara odštete od T.I. i Felton-a. Advokat poznatih ličnisti nije odmah odgovorio na zahtev za komentar na pitanje Blastu.

FLiK je objavljen još u septembru 2017. godine, a aktivno ga podržava i američki glumac Kevin Hart, koji je promovisao novčić na svom Tviteru. Kao što je objavio tabloid TMZ u SAD, promo kampanju je pomenuo i Mark Kuban - milijarder i vlasnik NBA Dallas Mavericks-a. Prema statistici CoinMarketCap-a, novčić je trgovan na vrhuncu 17. oktobra 2017. godine, kada je njegova cena dostigla 21 cent. Posmatrajući kratkat rast u februaru, polako je gubio vrednost, a u vreme pisanja vesti se trgovao na 0.001 dolar.

Poznate ličnosti se često uključuju u kripto povezane aktivnosti s vremena na vreme, ali njihovi pokušaji i promocije ne uspevaju uvek. Na primer, drugi američki reper Goustfejs Kila - član renomiranog Vu Teng Klan-a - suosnivač je inicijalne ponude novčića (ICO) koji se nadao da će prikupiti 30 miliona dolara. Međutim, njegov Cream Capital je kasnije suspendovan "bez planova za održavanje tokena u budućnosti."

Flojd Mejveder, jedan od poznatih svetskih boksera i najplaćenija sportista u njegovoj disciplini, takođe se bavi ICO-om, nazivajući se kao Flojd "Kripto" Mejveder. Kasnije 2018. godine, jedan od novčića koje je on podržao, Centra, bio je optužen za prevaru od strane američkog nadzornog tela SEC.

Još jedna poznata ličnost koja se nedavno priključila kripto startapu bio je Džoni Dep, koji se udružio sa kripto platformom za društvenu zabavu TaTaTu. Cointelegraph je objavio sredinom oktobra da će se američka filmska zvezda pridružiti osnivača TaTaTu kako bi zajednički stvorili i producirali filmski i digitalni sadržaj.

 

Pripremio: Nikola Mosurović