Kongresmen Sjedinjenih Američkih Država Bred Šerman pozvao je kolege da zabrane kriptovalute, rekavši da prete da će oslabiti američku spoljnu politiku i umanjiti vladavinu prava.

Kripto orijentisani neprofitni Coin Center 9. maja je objavio komentare kongresmena, predstavnika Demokratske stranke za 30. kongresni okrug Kalifornije.

U svojim komentarima, predstavnik Šerman je rekao da zakonodavci moraju delovati preventivno kako bi spriječili pretnju koju predstavljaju kriptovalute i tako zabranili njihovu kupovinu od strane američkih građana. Pretnja koju predstavljaju kriptovalute, kako je tvrdio, ne izaziva ništa manje nego potresanje američkog geopolitičkog uticaja zbog potencijalnog smanjenja moći njegove suverene valute:

"Strašno mnogo naše međunarodne moći proizlazi iz činjenice da je dolar standardna jedinica međunarodnih finansija i transakcija [...] svrha pristalica kriptovaluta jeste da nam oduzmu tu moć."

Da bi ilustrovao sadašnju hegemoniju dolara, Šerman je napomenuo da je na mnogim ključnim globalnim tržištima, kao što je nafta, kliring preko Federalnih rezervi i dalje presudan za velike transakcije.

Kongresmen je nastavio sa opisivanjem navodno negativnog uticaja kriptovalute, ako bi one postale globalna jedinica vrednosti, navodeći da bi ih globalna, distribuirana digitalna valuta:

"Stavila u položaj u kojem bi značajne sankcije koje smo uveli Iranu, na primer, postale irelevantne."

Šerman je zaključio da bi krajnji rezultat kriptovalute bio ne samo slabljenje američke spoljne politike, već i prikupljanje poreza u zemlji i tradicionalno sprovođenje zakona - i na taj način potpuno transformiše domaći i globalni status quo.

Kako je saopšteno, Šerman je ranije tražio zabranu da građani SAD-a kupuju ili rudare kriptovalute. On je takođe primetio da su pristalice ICO projekata "šarlatani i prevaranti koji su uvek favorizovali nova decentralizovana preduzeća."

U martu 2018. godine, on je tvrdio da su kriptovalute kukavica čija vrednost leži u pomaganju teroristima i kriminalcima.

Mnogi od Šermanovih kolega zakonodavaca, međutim, imaju izrazito pozitivniji stav o kriptovalutama, pri čemu kongresmen Deren Soto radi na unapređenju tri međusobno povezana zakona koji uključuju promociju blokčeina.