Američki trgovac Overstock.com objavio je da će platiti deo svojih poreza državi Ohajo koristeći bitkoin (BTC), navodi se u saopštenju objavljenom na njihovoj internet stranici 3. januara.

Overstock će pokriti poreze za komercijalne aktivnosti (CAT) sa bitkoinom počevši od februara, koristeći nedavno lansiranu kripto platformu za poreze, OhioCrypto.com.

Generalni direktor i osnivač kompanije Patrick Birne - dugogodišnji kripto entuzijasta - rekao je u saopštenju da je usvajanje kriptovaluta i drugih novih tehnologija, uz prijateljsko zakonodavstvo, "najbolji način da se osigura da SAD ne izgubi mesto na čelu sve naprednija globalna ekonomija."

Kako je ranije objavio Cointelegraph, Ohajo je postala prva američka država koja je prihvatila bitkoin kao način plaćanja poreza u novembru. Usluga je trenutno dostupna samo za pravne subjekte, sa najavljenim  planovima za proširenje opcije na fizička lica u budućnosti.

Josh Mandel, državni blagajnik države Ohajo, izjavio je za Cointelegraph da država može da ide dalje od bitkoina i počne da prihvata i druge kriptovalute u intervjuu nakon objavljenih vesti.

U nedavnom intervjuu za poslovni magazin Fortune, Mandel je ponovio ovaj stav, otkrivajući takođe da Ohajo planira da uvede kripto plaćanja za sve poreske obveznike do 2020. godine.

Još 2014. godine, Overstock je postao prva velika kompanija koja je prihvatila bitkoin nakon partnerstva sa Coinbase-om.

U poslednje vreme, Birne je najavio da će prodati maloprodajnu trgovinu Overstock da se fokusira na blokčein do februara 2019. godine. Pre toga, poduzetnik je već prodao 10 posto svojih deonica - ukupno više od 20 miliona dolara - kako bi ih uložio u blokčein podružnicu Medici Ventures.


 

Pripremila: Majda Petrović