Ministarstvo finansija SAD-a je dodalo moskovsku banku Evrofinance Mosnarbank na svoju listu sankcija, tvrdeći da je “prva međunarodna finansijska institucija spremna da finansira” kontroverznu nacionalnu kriptovalutu Venecuele, Petro (PTR). Vesti su objavljene u zvaničnom saopštenju Ministarstva 11. marta.

U svojoj izjavi, Ministarstvo je optužilo Evrofinance - koje je navodno u zajedničkom vlasništvu ruskih i venecuelanskih državnih kompanija - da je materijalno pomoglo naporima da se pokrene kriptovaluta, koju je okarakterisao kao “neuspeli” projekat.

“Kada je propala venecuelanska Petro kriptovaluta koja je pokrenuta 2018. godine, Evrofinance se pojavio kao prva međunarodna finansijska institucija spremna da finansira Petro. Rani investitori Petra bili su pozvani da kupe kriptovalutu tako što bi uplatili sredstva na račun venecuelanske vlade u Evrofinance-u.

Ministarstvo dalje tvrdi da je učešće Evrofinance-a u Petro svedočanstvo “Madurovoj nadi da će Petro dozvoliti Venecueli da zaobiđe finansijske sankcije SAD-a.”

Prema saopštenju, Madurov prethodnik, Ugo Čavez, preuzeo je 49% udela u Evrofinance preko venecuelanskog Nacionalnog fonda za razvoj 2011. godine.

“U trenutku osnivanja”, nastavlja se u izjavi, “ruski Gasprombank (u kome većinski udeo drži državni Gasprom) i državna banka VTB Bank poseduju po 25% udela u Evrofinance.”

Dok su druge velike američke i evropske banke navodno prekinule veze sa Madurovim režimom, Ministarstvo optužuje Evrofinance da profitira time što održava svoje odnose sa venecuelanskom vladom:

“Ova akcija pokazuje da će SAD preduzeti mere protiv stranih finansijskih institucija koje podržavaju nelegitimni Madurov režim i doprinose ekonomskom kolapsu i humanitarnoj krizi koja muči narod Venecuele.”

Evrofinance se dalje optužuje da podržava venecuelansku državnu naftnu kompaniju PDVSA, koji je pod sankcijama SAD od januara 2019. PDVSA je uveo Petro kao obračunsku jedinicu za trgovinu venecuelanske nafte prošle jeseni.

Kako je saopšteno Jorg Farias - izvršni direktor venecuelanskog kripto startapa Cryptobuyer - navodno je izjavio da je vrlo sporni Petro zaista podržan od strane PDVSA, govoreći novinarima prošlog avgusta da:

“Jedan Petro je [...] navodno podržan naftom koju proizvodi nacionalna naftna kompanija PDVSA, a pored toga kompanija takođe ima dugove u iznosu od 45 milijardi dolara.

Cointelegraph je pratio sve više problematičnu sudbinu Petra, koja se i dalje odvija u pozadini političkih i ekonomskih previranja. Venecuelanski opozicioni lider i samoproglašeni privremeni predsednik Huan Guaido - priznat od strane Nemačke, SAD-a i Kanade - odbacio je Madurov Petro kao “prevaru” već u decembru 2017. godine.


Pripremio: Marko Mihajlović