Sednica na kojoj će učestvovati Komisija za hartije od vrednosti (SEC) i Komisija za trgovanje robnim fjučersima (CFTC) zakazana je za utorak (6. februar). Pisane izjave Džeja Klejtona i Kristofera Đankarla, predsedavajućih SEC-a i CFTC-a, objavljena su javnosti.

Korisnici kriptovaluta su mirno odgreagovali na veliku sednicu američkih regulatora u kojima se raspravljalo o kriptovalutama, ICO projektima i ETF fondovima.

U opširnoj izjavi koja je već dostupna za pregled, predsedavajući SEC-a Džej Klejton ponovio je zabrinutost zbog potrebe da se postavi ralzika između ICO-a kao hartije od vrednosti ili kao ne-vrednosne hartije, a nagoveštaji o tržištima za bitkoin ETF ostaju kratkoročno neutvrđena.

Klejton navodi:

"Investitori treba da razumeju da do danas nijedan ICO nije registrovan kod SEC-a, i da SEC nije dao dozvolu za rad i trgovanje bilo kakvog berzanskog proizvoda (poput ETF-a) koji sadrže kriptovalute ili druga sredstva povezana sa njima. Ako bilo koja osoba danas kaže drugačije, investitori bi trebali biti posebno oprezni."

Zajednička diskusija sa predsedavajućim CFTC-a Krisoferom Đankarlom, pokazala je želju obe strane za stvaranjem puta za kontinuiranu analizu kriptovaluta na američkom tržištu.

Jedan članak u Vol Strit žurnalu je istakao perspektivu obe komisije na ovu temu. On se pojavio tokom Svetskog ekonomskog foruma 2018 održanom u Davosu prošlog meseca.

Tokom tog događaja, političari i zakonodavci iz više jurisdikcija su izrazili želju za međunarodnim regulatornim naporom za kriptom, nešto što bi trebalo da bude u centru pažnje na samitu G20 u Buenos Ajresu.


 

Pripremio: Bojan Zečević