Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) ponovo naglašava svoje smernice za ICO projekte u jednom tvitu 10. februara, dok se napori da se formalizuje sektor nastavljaju.

Posebna sekcija sajta SEC-a sada navodi pet aspekata ICO-a koje SEC smatra neophodnim, kao i poseban odeljak za investitore i profesionalce na tržištu.

Sadržaj postoji još od marta prošle godine, a čini se da je SEC odlučio da ponovo privuče pažnju na smernice putem društvenih mreža.

Materijal ostaje najpristupačnije izdanje o ICO sektoru od strane SEC-a, koje dolazi u obliku korisničkog vodiča umesto tehničke literature.

Pet navedenih aspekta sumiraju trenutnu perspektivu organizacije. Ovo uključuje potvrdu da token koji izdaje ICO može da bude hartija od vrednosti koga treba SEC da registruje, bez obzira kako ga ICO definiše.

Vodič takođe upućuje na poznate rizike za investitore i traži od njih da sami urade svoje istraživanje pre nego što ulože kapital.

“Kompanije i pojedinci sve više razmatraju ICO projekte kao način za prikupljanje kapitala ili učešća u investicionim mogućnostima”, navodi se u sažetku vodiča.

“Iako ove digitalne imovine i tehnologija koja stoji iza njih predstavljaju novo i efikasno sredstvo za obavljanje finansijskih transakcija, one takođe dovode do povećanog rizika od prevare i manipulacije jer su tržišta za ovu imovinu manje regulisana od tradicionalnih tržišta.”

Prošle nedelje, predsednik SEC-a Džej Klejton dao je značajno svedočenje o ICO projektima kao deo rasprave o kriptovalutama, ističući potrebu za zaštitu investitora.

Komesar SEC-a, Hester Pirs, izjavila je u petak 8. feburara da odlaganje kripto regulative omogućava veću slobodu za sektor kako bi sam napredovao.

Međutim, kombinovani napori dolaze u vreme kada je ICO sektor samo deo onogo što je predstavljao kada je u pitanju tržišna kapitalizacija. Kao što je Cointelegraph izvestio, neki ICO tokeni sada se trguju značajno ispod svoje cene u trenutku emitovanja, dok su mnogi izgubili više od 90% svoje vrednosti.

U decembru, Artur Hejs, izvršni direktor kripto berze sa sedištem u Hong Kongu BitMEX, izjavio je Cointelegraph-u da očekuje ponovo oživljavanje ICO tržišta do 2020. godine.

 

Pripremio: Marko Mihajlović