Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) saopštila je da traži načine za proširenje klasifikacije „akreditovanog investitora“, što može imati velike posledice na formiranje kapitala firmi koje se ustručavaju da ispune sve zahteve za javno izveštavanje.

Amandmani i ko treba da bude akreditovan

Prema saopštenju od 18. decembra na veb lokaciji SEC-a, regulator traži javni komentar izmena i dopuna svoje kategorije akreditovanog investitora. Trenutno, jezik SEC-a definiše akreditovanog investitora kao pojedinca čija je neto vrednost veća od milion dolara ili subjekt koji kontroliše imovinu od preko 5 miliona dolara. Ostala sredstva klasifikacije uključuju rukovodstvo kompanije koja daje ponudu.

Pitanje ko se kvalifikuje za akreditovanog investitora dugo je bilo kontroverzno. Izuzeci od SEC-a omogućavaju kompanijama da ponude akcije takvim investitorima, a da ne moraju da ispune sve zahteve za podnošenje zahteva koje SEC traži od kompanija koje se kotiraju na javnom mestu. Teoretski je to dizajnirano da zaštiti svakodnevne investitore od pljačkaških ponuda, ali kritika protiv tih klasifikacija kaže da takva izuzeća samo pomažu bogatima da postanu bogatiji, a istovremeno zabranjuju investitorima iz glavnih ulica da stvaraju bogatstvo.

Novi amandmani bi, uglavnom, otvorili klasifikaciju za nove investitore, uključujući one čija profesionalna kvalifikacija i sertifikati sugerišu da imaju dovoljno znanja za ulaganje u privatne ponude. Slično tome, „dobro upućenim zaposlenima“ može se dozvoliti isti pristup ponudi njihovih firmi kao što imaju rukovodioci.

Šta su ta izuzeća i šta ona znače za kriptovalute?

Prema konceptu izdanja o pojednostavljivanju prijava za izuzeće, SEC je procenio da su u 2018. godini investitori prikupili približno 2,9 milijardi dolara pod različitim izuzećima, omalovažavajući 1,4 milijardi dolara u svim ponudama registrovanim kod SEC-a. Kategorija akreditovanih investitora primenjuje se na izuzeća 506 (b) i 506 (c), koja oba spadaju u Pravilnik D. SEC je rekao da su kompanije prikupile 1,5 milijardi dolara u oslobođenim ponudama, podnetim samo korišćenjem 506 (b) u 2018. godini.

Izvor: SEC

Kako je SEC proširio potragu za inicijalnim ponudama novčića (ICO), utvrdio je da je to ilegalna ponuda hartija od vrednosti. Upravo danas zahtevaju da Blockchain of Things vrati investitorima do 13 miliona dolara prikupljenih u njihovom ICO-u - Regulativa D izuzeci.

Poznato je da je Telegram želeo da iskoristi 506 (c) u svojoj ponudi od 1,7 milijardi dolara tokena TON.