Koordinator Odeljenja za izvršenje Komisije za hartije od vrednosti (SEC), Stefani Avakian, je potvrdila da agencija sprovodi "veći broj" istraga u kripto prostoru, izveštava Blumberg BNA (15. mart).

Njeni komentari dolaze nakon saopštenja za javnost od strane SEC-a krajem februara, kada je SEC poslao subpoene (sudski poziv) kompanijama za koje se sumnja da su prekšile zakone o hartijama od vrednosti putem njihove umešanosti u ICO. Stefani navodi: "Veoma smo aktivni, očekujem da se još mnogo toga otkrije."

Tokom protekle godine, SEC je povećao svoje akcije protiv kompanija povezanih sa kriptom koje vidi kao problematične prema postojećim zakonima o vrednosnim hartijama. Komisija je donela više od pet akcija protiv kompanija od septembra 2017. godine, navodi Blumberg.

7. marta, SEC je izdao saopštenje podsećajući kripto trgovinske platforme da one potpadaju pod jurisdikciju i regulatornu nadležnost SEC-a, te se kao rezultat toga moraju registrovati kao menjačnice. U februaru 2018. godine, nadzor SEC-a rezultovao je suspendovanjem tri različite kompanije zbog "pitanja" vezanih za kripto.

Regulatorni okvir za kripto u SAD-u ostaje nejasan. Kao glavni pravnik i službenik odeljenja za rizik u Coinbase-u, Majk Lempres, istakao je u svom obraćanju pred Kongresom (14. mart) da se glavna finansijska regulatorna tela ne mogu složiti o prirodi kriptovaluta. SEC ih smatra hartijom od vrednosti, Komisija za trgovanje robnim fjučersima (CFTC)  ih smatra robom sa dodatom vrednosti, Služba za unutrašnje prihode (IRS) ih smatra "vlasništvom", dok Mreža za izvršenje finansijskih zločina (FinCEN) tokene smatra valutom.


 

Pripremio: Bojan Zečević