Odricanje od odgovornosti: Cointelegraph je ranije izvestio da je SEC odredila 26. oktobar kao rok za razmatranje. Cointelegraph je od tada ažurirao ovaj članak kako bi razmotrio promenu datuma.

Američka komosija za hartije od vrednosti i berzansko trgovanje (SEC) postavila je vremenski rok za razmatranje predloženih izmena pravila vezanih za niz aplikacija za popis i trgovanje bitkoinom kojima se trguje na tržištima berzanskih indeksa (ETFs).

Period razmatranja se odnosi na devet zasebnih ETF-ova koje su predložili tri različita podnosioca prijave, sudeći po dokumentima koja su predata SEC-u 4. oktobra.

Nove izmene utiču na par bitkoin ETF-a koje je ProSHares podneo zajedno sa Njujorškom berzom (NYSE). Druge prijave se tiču pet predloženih ETF-a od strane Direxion-a, takođe vezanih sa NYSE-om - i dva predloga GraniteShares-a koji se žele naći na listinzima CBOE-a.

SEC je zatražio da "bilo koja strana ili druga osoba" da podnese izjavu koja će ići u prilog ili odbacivanje predloženih bitkoin ETF-a do 26. oktobra.

Regulator je istakao da će njegova prethodna naređenja koja ne odobravaju predložene izmene pravila sa sva tri predloga podnosilaca prijava ostati na snazi u očekivanju preispitavanja Komisije.

U posebnom obaveštenju, SEC je podneo amandmane na specifične izmene i pojašnjenja koje je GraniteShares predložio u vezi sa modelima poslovanja.

Kao što je objavljeno krajem avgusta, SEC je odlučio da preispita svoju odluku odbijanja devet ETF predloga, samo dan nakon što ih je odbila. Regulator je utvrdio da proizvodi nisu ispunjavali uslove iz "zakona o berzanskom trgovanju član 6(b)(5), a naročito zahtev da se pravila nacionalne razmene hartija od vrednosti osmišljavaju kako bi se sprečile lažne, prevarantske i manipulativne radnje i prakse".


 

Pripremio: Bojan Zečević