Poreski službenik Džoel M. Grinberg, Seminole okrug, Florida, objavio je,14. maja, da će okrug početi da prihvata kriptovalute za plaćanje različitih usluga, ovog leta, kako bi eliminisali visoke naknade i poboljšali tačnost i efikasnost plaćanja.

Prema saopštenju za medije, okrug će početi sa prihvatanjem bitkoina (BTC) i bitkoin keša (BCH) za plaćanje usluga, uključujući porez na imovinu, naknade za izdvanje vozačkih dozvola i ličnih karti, kao i za izdavanje diploma. Poreski službenik Seminole okruga će navodno zaposliti kompaniju BitPay zaduženu za blokčein plaćanja, koja će omogućiti okrugu da dobije poravnanje sledećeg radnog dana direktno na svoj bankarski račun u američkim dolarima. Grinberg je komentarisao inicijativu:

“Živimo u svetu u kojem je tehnologija omogućila pristup uslugama na zahtev, sa dostavom istog dana i očekivanjem veoma efikasne korisničke podrške i mi treba bi da očekujemo isto od naše vlade. Cilj mog mandata na ovom mestu je da učinim korisničko iskustvo bržim, pametnijim i efikasnijim, kao i da dovedemo usluge državnog aparata iz 18. veka u 21. vek, a jedan od načina je dodavanje kriptovaluta našim opcijama plaćanja.”

Ovim potezom, okrug navodno cilja na uklanjanje rizika povezanih sa korišćenjem kreditnih kartica, kao što su prevare i krađe identiteta. Prema BitPay-u Seminole okrug je prvo predstavništvo vlade koje će koristiti usluge kompanije.

Ranije ovog meseca u državi Arizona, predlog zakona, koji bi omogućio stanovnicima da plaćaju porez kriptovalutama, je izmenjen. Uklonjene su odredbe koje su obavezivale državu da prihvati kriptovalute. Umesto toga, predlog zakona samo obavezuje Odeljenje za prihode da “prouči” da li poreski obveznik može da “plati svoju poresku obavezu na stečeni prihod koristeći se opcijama plaćanja kao što su bitkoin, lajtkoin ili bilo koja druga kriptovaluta”.

Takođe ovog meseca, grad Berkli, Kalifornija, pokrenuo je inicijativu primene blokčein tehnologije za javno finansiranje projekata u zajednici. Pilot projekat ima za cilj i smanjenje minimalne cene opštinskih obveznica sa 5.000 dolara na 10-25 dolara, što bi omogućilo većem broju ljudi da investira u opštinske projekte koje podržavaju. Zamenik gradonačelnika, Ben Barlet, je dodao da će grad, ukoliko to politički proces dozvoli, moći da razmotri opciju izdavanje tokena, koji bi funkcionisao poput opštinskih obveznica u obezbeđivanju sredstava.

 

Pripremila: Kristina Ristin