Komitet za bankarstvo, stanovanje i urbane poslove Senata Sjedinjenih Država zatražio je od Fejsbuka informacije o kripto projektu. Komitet se obratio osnivaču i izvršnom direktoru Fejsbuka Marku Zakerbergu u pismu od 9. maja.

U nizu pitanja, Senat ističe određene aspekte zaštite potrošača, tražeći od Zakerberga da objasni kako kompanija planira da zaštititi finansijske informacije potrošača. Odbor takođe postavlja pitanje Zakerbergu da li Fejsbuk deli ili prodaje informacije o potrošačima sa nepovezanim trećim stranama.

Gigant društvenih mreža postao je uvučen u kontroverzu prošle godine, kada je postao predmet nekoliko skandala oko privatnosti podataka korisnika. U aprilu 2018. godine, sam Zakerberg je svedočio pred Kongresom o praksi firme. Kanadski zakonodavci su takođe pozvali Zakerberga da svedoči, nakon što je ustanovljeno da je Fejsbuk prekršio zakone o privatnosti.

Odbor dalje postavlja pitanja da li Fejsbuk ima bilo kakve informacije O kreditnoj sposobnosti, visini kredita ili informacije koje bi mogle da utiču na njihovu sposobnost da osiguraju kredit.

Glasine o "Facebook Coin-u" pojavile su se u decembru 2018. godine nakon Blumbergovog izveštaja, u kojem se navodi da Fejsbuk kreira token za korišćenje na WhatsApp-u za tržište doznaka u Indiji.

U februaru je Njujork Tajms objavio da će token biti upotrebljiv na više platformi, uključujući Fejsbuk i Instagram. Neimenovani izvori su dalje naveli da će token verovatno biti stejblkoin.

Fejsbuk navodno traži 1 milijardu dolara u investicijama za token projekat od vodećih platnih mreža Visa i MasterCard.

 

Pripremio: Nikola Mosurović