Odbor za bankarstvo Senata SAD će naredne nedelje održati širu raspravu o regulatornom okviru za kripto i blokčein.

U zvaničnom saopštenju Odbora se navodi da će se saslušanje, pod nazivom “Ispitivanje regulatornih okvira za digitalne valute i blokčein”, održati 30. jula. 

Planirani svedoci će biti Džeremi Aleir, suosnivač i izvršni direktor Circle-a, koji će govoriti u ime Blokčein asocijacije, Rebeka M. Nelson, specijalista za međunarodnu trgovinu i finansije u Kongresnom istraživačkom centru; i profesor prava Mersa Baradaran, sa Pravnog fakulteta Irvin Univerziteta Kalifornija.

Rasprava je zakazana za 10h i emitovaće se uživo. 

Zakonodavci o regulatornim pitanjima 

Kako je saopšteno, Odbor za bankarstvo američkog Senata je detaljno ispitao predstavnike Fejsbuka o njihovom planu za pokretanje kriptovalute libra, sa posebnom zabrinutošću u vezi sa poverenjem, privatnosti i usklađenosti sa propisima. 

Nakon saslušanja Odbora za bankarstvo, predsednik Majk Krapo i član odobra Šerod Braun su podelili dodatne uvide u svoje zabrinutosti. U to vreme, Krapo je rekao:

“Moramo da pogledamo kako strukturiramo zaštitu podataka u SAD […] Moramo preći na sveobuhvatni pristup. Kakva je to struktura, ne mogu vam reći.”

Tokom saslušanja u Odboru za finansijske usluge održanog narednog dana, jedan predstavnik parlamenta je pitao Davida Markusa, izvršnog direktora Fejsbukove planirane usluge “Calibra” novčanika, kako se od zakonodavaca može očekivati da veruju kompaniji čije je prikupljanje, čuvanje i zloupotreba podatka o klijentima završilo na sudu, a epilog je kazna u iznosu od 5 milijardi dolara.