Američki startap VaultTel predstavio je hardverski novčanik za kriptovalute dizajniran da stane u SIM karticu za mobilne telefone, navodi se u saopštenju za medije objavljenom 6. marta.

Rešenje navodno kombinuje mobilnu aplikaciju i hardverski čip, nazvan VaultTel kartica. Rešenje za kripto skladištenje će se prodavati u SAD-u počevši od danas i "odmah će se proširiti" u evropske zemlje preko VaultTel-ove podružnice u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Novčanik koristi biometrijsku autentifikaciju zajedno sa vojnim standardom za šifrovanje AES 512, navodi se u saopštenjima.

Prema navodima iz kompanije, korisnici mogu zaključati VaultTel karticu na jedan uređaj i na određenu geografsku lokaciju.

Za skladištenje sredstava, korisnici mogu ili umetnuti VaultTel karticu u neiskorišćenu pregradu za SIM karticu - u slučaju dual  SIM telefona - ili spojiti čip na telefon putem dodatne opreme, kao što je dongle. Odgovarajuća mobilna aplikacija će tada dozvoliti korisnicima da se povežu sa svojim uskladištenim sredstvima.

U februaru, nakon nedelja glasina i spekulacija, južnokorejski tehnički gigant Samsung zvanično je na Mobile World Congress-u objavio da će novi smartfon, GalaXi S10, uključivati digitalni novčanik koji podržava bitkoin (BTC), itirijum (ETH), (COSM) i (ENJ).

U januaru je firma Ledger, za hardversku opremu za kriptovalute, predstavila svoj novi novčanik zasnovan na Bluetooth tehnologiji, Ledger Nano X, koji ima kapacitet da skladišti 100 različitih kripto sredstava. Kasnije tog meseca, kompanija je objavila Ledger Live - mobilnu aplikaciju za Android i iOS koja omogućava vlasnicima Nano X novčanika da koriste svoj novčanik bez potrebe za kablom sa mobilnog uređaja i Bluetooth veze.

 

Pripremila: Majda Petrović