Flexa, blokčein startap iz Njujorka, prikupio je 14,1 miliona dolara za razvoj platne mreže za maloprodaju. Razvoj je najavljen u saopštenju za medije objavljenom 11. aprila.

Flexa je prikupila 14,1 miliona dolara od investitora kao što su token 1kx, kompanija Access Ventures i Nima Capital i hedž fonda Pantera Capital, koji je nedavno otkrio da je blizu završetka finansiranja svog trećeg investicionog fonda, već prikupivši 160 miliona dolara.

Kompanija namerava da stvori platnu mrežu za maloprodaju koja bi smanjila troškove, režije i prevare putem poravnanja zasnovanih na blokčeinu. Flexa takođe planira da izda mobilnu aplikaciju preko koje korisnici mogu da obavljaju operacije sa kriptovalutama koje već poseduju.

Tajler Spalding, suosnivač i izvršni direktor Flexa-e, rekao je da su "troškovne prednosti i mere protiv prevare globalnih plaćanja kriptovalutama ogromne, ali postoji mnogo barijera za svakodnevno usvajanje od strane trgovaca i potrošača. Flexa će to da promeni."

Blokčein tehnologija je postala široko primenjena u maloprodajnoj industriji. Ranije danas, američki lanac hrane Albertsons Companies najavio je da će koristiti IBM-ovu platformu Food Trust za isporuku hrane kako bi pratili lanac snabdevanja za salatu, ali ima za cilj da pokrije i druge proizvode.

Prošlog meseca, američki “Pork Board” se udružio sa blokčein startapom ripe.io kako bi isprobao blokčein platformu za lanac snabdevanja svinjskog mesa. Saradnja će im navodno omogućiti da koriste ekosistem baziran na blokčeinu za praćenje i procenu praksi održivosti, standarda bezbednosti hrane, zdravlja stoke i zaštite životne sredine.