Američki startap Sparkswap završio je uspešnu rundu finansiranja kako bi stvorio decentralizovanu berzu baziranu na bitkoinu (BTC) Lightning Networku, navodi se u blogu objavljenom 8. aprila.

Prema navodima osnivača Sparkswap-a, Trej Grifit, kompanija je prikupila 3,5 miliona dolara od investitora kao što su: Initialized Capital, Pantera Capital, Foundation Capital i Y Combinator.

Startap namerava da kreira decentralizovanu berzu koja će biti zaštićena od hakovanja, dok će još uvek obrađivati transakcije na blokčeinu.

Sparkswap je počeo da testira svoj mainnet 2. januara 2019. godine, kojim upravlja bitkoinova Lightning mreža. Njegova osnovna tehnologija, atomic swap, omogućava korisnicima da trguju preko blokčeina i izvrše instant poravnanje transakcija.

Nakon inicijalne runde finansiranja, kompanija će otvoriti trgovanje na berzi. U beta fazi, transakcije će biti ograničene na BTC/LTC trgovinski par dok Sparkswap testira svoj softver.

Međutim, Grifit je naveo za The Block da kompanija razmišlja o omogućavanju trgovine za zkeš (ZEC) i itirijum (ETH).

Ranije ovog meseca, Radar, startap u čijem je vlasništvu decentralizovana menjačnica Radar Relay, je prikupio 10 miliona dolara prošle godine i najavio je da će uskoro objaviti nove alate za razvojne alate za Lightning Network. Cilj rešenja je da se novi korisnici uvedu u rešenje kripto-skalabilnosti, koje je razvijeno da obezbedi skoro besplatne i trenutne transakcije.

Kako je ranije izvestio Cointelegraph, kompanija Lightning Labs koja se bavila razvojem blokčeina najavila je da će u martu pustiti u rad novu funkcionalnost Lightning Network-a - Lightning Loop.

 

Pripremila: Majda Petrović