Koka-Kola se udružuje sa američkim Stejt departmentom i još tri kompanije u akciju pokretanja projekta koji koristi blokčein tehnologiju za stvaranje zaštićenog registra radnika širom sveta, izveštava Rojters 16. marta.

Prema Međunarodnoj organizaciji rada, skoro 25 miliona ljudi na svetu radi u uslovima prisilnog rada, od kojih 47% živi u azijsko-pacifičkom regionu.

Kompanije za pića su se suočile sa pritiskom regulatora koji se bavi pitanjem prinudnog rada u zemljama iz kojih dobijaju šećernu trsku. Prošle godine globalna organizacija za transparentnost KnowTheChain objavila je studiju koja pokazuje da većina kompanija za proizvodnju hrane i pića ne uspeva adekvatno da reši problem prisilnog rada.

Novi projekat će koristiti blokčeinovu validaciju i digitalne notarske mogućnosti za stvaranje sigurnog registra za radnike i njihove ugovore.

Brent Vilton iz Koka-Kole, je rekao: "Mi smo partneri sa pilot projektom kako bismo dodatno povećali transparentnost i efikasnost procesa verifikacije vezanih za politiku rada u okviru našeg lanca snabdevanja."

Zamenik pomoćnika sekretara Državnog odseka izrazio je optimizam u vezi sa projektom, navodeći da, iako blokčein ne može prisiliti kompanije da poštuju ugovore i sprovode etičke radne prakse, može stvoriti lanac dokaza koji će moći da podstakne usaglašenost.

Stejt department je rekao da je ovo prvi veliki projekat u vezi sa radnim pravima koja koriste blokčein. Vladina agencija vidi blokčein kao korisno sredstvo u društvenom razvoju.

Američka tehnološka kompanija Bitfury Group će  izgraditi blokčein platformu za projekat, a Emercoin WLL će pružati usluge blokčeina. 

Pripremio: Nenad Ćurčić