Visoki zvaničnik vlade SAD-a zvanično je izjavio da zemlja pažljivo prati globalne pristupe blokčeinu u jednom govoru tokom Četvrtog godišnjeg blokčein samita u Vašingtonu 6. marta.

Događaj, koji je organizovan od grupe koja zagovara blokčein, Komora za digitalnu trgovinu (CDC), predstavlja različite uticajne govornike iz američke politike.

Ove godine, raspravljajući o domaćim i koordinisanim međunarodnim naporima oko blokčeina,  vršilac dužnosti državnog sekretara za ekonomski rast, energiju i živodnu sredinu, Maniša Sing, objasnila je da je Trampova administracija zauzeta nadgledanjem aktivnosti drugih država u tom području.

Govoreći o perspektivi Stejt departmenta o blokčeinu i o tome šta očekuju od drugih država, Sing je izjavila:

“Želimo da druge zemlje usvoje laganu i kompatibilnu regulativu, tako da privatni sektor ima prostora za inovacije i potencijalne nove upotrebe blokčeina. Kao vlada, ponekad je najbolje što možemo da uradimo je da se sklonimo sa puta.”

U vezi sa trenutnom ulogom Stejt departmenta, ona je dodala da je agencija trenutno u fazi istraživanja, gledajući da “bolje shvate” tehnologiju. Ona je izjavila: “blokčein tehnologija postaje globalni fenomen. Tako da je od visokog značaja da razumemo ovu modernu tehnologiju, s obzirom da postaje sve više usvojena u našoj ekonomiji.”

Uprkos svom poznatom pristupu kriptovalutama, SAD je nastavio sa eksperimentisanjem sa blokčein tehnologijom u različitim oblastima na državnom nivou.

Kao što je već Cointelegraph saopštio, ove nove primene uključuju odbranu i procedure glasanja.

Trenutno su zakonodavci radoznali o decentralizaciji, izjavila je Sing, dodajući:

“Mi ćemo vršiti nadzor po potrebi i osigurati javnu zaštitu, ali naš opšti cilj je da razumemo prednosti otvorene i decentralizovane prirode ove tehnologije.”

Govoreći na istom događaju, Kristofer Đankarlo, predsednik američke Komisije za trgovanje robnim fjučursima (CFTC), smatrao je da je blokčein potencijalno mogao da bude značajan faktor tokom finansijske krize 2008. godine.

“Kakva bi razlika bila da je pre deset godina blokčein tehnologija bila stub derivata Vol Strita”, izjavio je Đankarlo.

Ove nedelje, novo istraživanje je stavilo projektovanu blokčein potrošnju tokom 2019. na skoro 3 milijarde dolara širom sveta.


Pripremio: Marko Mihajlović