Direktor Trezora iz Ohaja Robert Sprag je najavio trenutnu suspenziju veb stranice OhioCrypto.com koja omogućava kompanijama da plaćaju porez u bitkoinu (BTC).

U saopštenju za medije 2. oktobra, Sprag je objavio da je, prema internoj reviziji, bilo potrebno odobrenje Depozitnog odbora pre nego što je Ohajo pokrenuo veb lokaciju koja omogućava kompanijama da plaćaju porez digitalnim valutama.

Pored toga, Državni odbor za depozite zatražio je od državnog tužioca Dejva Josta da dodatno istraži zakonitosti načina postavljanja kripto-portala i da li je BitPay - treći procesor koji je omogućavao uslugu - predstavljao „uređaj za finansijske transakcije“.

Ako je to slučaj, firma je trebalo da bude izabrana u okviru konkursnog postupka odabira, kodificiranog u državnom zakonu. Sprag je rekao:

„Od vitalnog je značaja da Ohajo istražuje inovativne, nove tehnologije i procese koji nastavljaju da vode Ohajo u budućnost. Međutim, moramo osigurati da se svi novi procesi koji se sprovode, kao što je OhioCrypto.com, uspostave u skladu sa zakonom Ohaja."

Od tada je oborena veb lokacija i korisnici se preusmeravaju na glavnu veb lokaciju Trezora. Sprag je izjavio:

„Kao direktor Trezora iz Ohaja, moj posao je da pružim pouzdano upravljanje i zaštitu poreskih dolara prikupljenih u Ohaju i da sledim zakone ove države. Sve dok generalno pravobranilaštvo ne izda formalno mišljenje, smatram da je primereno suspendovati veb lokaciju."

Plaćanje poreza kriptovalutama nije baš popularno

Sprag je objasnio da je za 10 meseci od kako je pokrenuta veb stranica manje od 10 preduzeća platilo porez koristeći bitkoin.

Program je pokrenut u novembru 2018. godine, pod nadzorom prethodnog direktora Trezora iz Ohaja Džošua Mandela, koji je tada novinarima rekao da program "postavlja temelje" za državu u pogledu nacionalnog usvajanja kriptovaluta, dodajući da on vidi bitkoin kao legitimni oblik valute.

Ohajo kao blokčein država?

Cointelegraph je ranije objavio da je Udruženje revizora okruga u Ohaju najavilo formiranje radne grupe koja će istražiti prednosti blokčeina u pogledu transakcija nekretninama i prenosa vlasništva nad zemljištem u više okruga. Ohajo je dalje planirao da uloži više od 300 miliona dolara u blokčein startape do 2021. godine, naime u startape za razvoj blokčein aplikacija za lokalna preduzeća, vlade, socijalne projekte i druge.