Američki telekomunikacioni konglomerat Comcast pokrenuće svoj “Blockgraph” blokčein projekat tokom 2019. godine, navodi se u saopštenju 21. decembra.

“Comcast trenutno posluje sa NBCUniversal kako bi testirao mogućnosti Blockgraph-a sa planovima da ga uključi u svoju ponudu početkom 2019,” kako se navodi.

Comcast je globalna medijska kompanija osnovana 2001. godine, koja pruža usluge kablovske televizije, interneta i telekomunikacija. Comcast je navodno druga kompanija u svetu koja se bavi ovim uslugama u pogledu prihoda i najveća TV kompanija u SAD. Prihodi ove kompanije za treći kvartal iznosili su 22,1 milijardu dolara.

Prema kompaniji Comcast, odeljenje za reklamiranje na  kablovskoj pokrenulo je sledeću fazu projekta Blockgraph koji predstavlja proizvod koji je dizajniran kako bi obezbedio lične podatke i razmenu informacija, tokom 2019. godine. Comcast radi na projektu i sa drugim kompanijama kao što je Viacom, i reklamna firma Spectrum Reach, i slično.

Peer-to-peer platforma ima za cilj da poboljša efikasnost i efektivnost TV marketinga i oglašavanja. Predsednik Spectrum Reach-a Dejvid Klajn izjavio je:

“Upotreba podataka predstavlja prioritet u zaštiti privatnih informacija potrošača. Tehnologija Blockgraph-a nudi poboljšanu zaštitu privatnosti tako što svim korisnicima unutar ekosistema televizije omogućava anonimnost informacija.”

Comcast je ogromna kompanija koja drži monopol u mnogim regijama i zbog toga se smatra “negativcem”, a neke publikacije su je nazvale “najgorom kompanijom u Americi”. Državni tužilac u Minesoti, Lori Svonson podnela je tužbu protiv ove kompanije, tvrdeći da je naplaćivala klijentima više nego što je obećavala, uz naplaćivanje usluga i proizvoda koje niko nije zahteva.

Pored svojih proizvoda, Comcast je podržao i druge razvojne blokčein projekte. U martu, njujorški blokčein startap Blockdaemon u poslednjoj rundi finansiranja je prikupio 3 miliona dolara. Sredstva su tako postavljena kako bi “poboljšala infrastrukturu i kako bi pomogla korisnicima da se povežu preko mreže sa ostalim vrstama blokčeina”.

 

Pripremila: Marija Gvozdenović