Američka platforma za trgovanje i kliring LedgerX objavila je novi jedinstveni tip ugovora o derivatima za bitkoin (BTC), navodi se u blogu objavljenom 5. februara.

Novi proizvod pod nazivom LedgerX Halving Contract (LXHC) predstavlja binarnu opciju - opciju u kojoj je isplata ili fiksni novčani iznos ili ništa - koji se svodi na sledeći put kada se nagrada za izrudareni bitkoin blok prepolovi.

Bitkoin halving je događaj koji se dešava otprilike jednom na svake četiri godine, nakon čega će količina novog bitkoina kreirana i stečena od strane rudara biti prepolovljena. Poslednji put kada se nagrada za izrudareni blok prepolovila 2016. godine, nagrada se smanjila sa 25 BTC na 12,5 BTC.

LedgerX objašnjava da će novi ugovor o derivatima, "omogućiti da dobijete fiksnu isplatu ako se sledeće prepolovljavanje dogodin (blok #630.000) dogodi pre određenog datuma i vremena. Ako je blok otkriven posle, ugovor ističe na nuli. ”Na osnovu trenutnih uslova mreže, datum sledećeg prepolovljenog bloka se procenjuje na 25. maj 2020. godine.

Dok su binarne opcije tradicionalno prepoznate kao kockanje pošto u suštini "da/ne" opklade, objava ukazuje na jedinstvenost bitkoina u tome da "postoji fundamentalni ekonomski rizik koji je binarni".

LedgerX navodi:

„… Zamislite da ste proizvođač nafte, kao što je Ekkon Mobile i znate da će jednog dana 2020. godine broj barela nafte pasti za polovinu, zauvek. Ali niste sigurni koji će datum biti. Ovo bi bilo značajno planiranje investicija i operacija. Bitkoin rudari se suočavaju sa ovim tačnim rizikom otprilike svake četiri godine za nagradu koju dobijaju."

U januaru, LedgerX je lansirao svoj prvi Bitkoin indeks volatilnosti cena nazvan LedgerX Volatility Indeks (LXVX). "LXVX uključuje nivo straha i neizvesnosti na bitkoin tržištu i stoga se može smatrati "bitkoinovim indeksom straha", na isti način na koji se VIX obično naziva indeksom straha na tržištu deonica od strane tržišnih komentatora", pojasnili su iz kompanije.

LedgerX-ov BTC štedni proizvod licenciran od strane SAD-a Komisije za trgovanje robnim fjučersima (CFTC) je debitovao u maju 2018. godine. Projekat je navodno dizajniran da pojednostavi BTC opciju, tako da manje sofisticirani optimistični trgovci mogu samo potencijalno da dobiju premijsku cenu na svojim fondovima.

 

Pripremio: Nikola Mosurović