Birališta su zatvorena ne primarnim izborima u Zapadnoj Virdžiniji 8. maja, čime su završeni prvi izbori u istoriji SAD-a koji su podržani blokčeinom, prenosi ETHNews 9. maja. Dok je većina birača glasala putem običnih glasačkih listića, specijalni birači u određenim okruzima su glasali putem moblinih platformi na bazi blokčeina.

Mobilna platforma za glasanje na bazi blokčeina, koju je razvio Voatz, bila je dostupna samo odabranoj grupi birača. Učesnici u su bili članovi vojske koji su raspoređeni, drugi odsutni građani koji imaju pravo glasa u skladu sa UOCAVA zakonom i njihovi supružnici i izdržavana lica. Učešće je dodatno ograničeno na birače registrovane u dva okruga Zapadne Virdžinije, Harison i Monongalia.

Državni izborni procesi i organizacije su u nadležnosti Kancelarije državnog sekretara. Majk Kvin, direktor komunikacija državnog sekretara Zapadne Virdžinije Maka Vornera, rekao je:

"[Kancelarija sekretara veruje] da blokčein pruža povećan nivo sigurnosti u ovoj vrsti aplikacije za mobilno glasanje. Mi se istinski nadamo da će ovakav tip aplikacije biti dostupan u budućnosti - možda već i na opštim izborima - za vojne birače."

Proveru izvršenja glasanja vršiće zaposleni u Voatz-u, kao i službenici koji predstavljaju okruge Harison i Monongalia. Druge stranke će takođe biti pozvane da daju povratne informacije, kao što su "interesne grupe ovde u Zapadnoj Virdžiniji", službenici okruga iz neuključenih jurisdikcija, guverner države i Komisija za javne radove.

Nakon revizije, sekretar Vorner će odlučiti da li će sprovoditi program širom zemlje na predstojećim opštim izborima u novembru. Kvin predviđa da će Vorner nastaviti sa implementacijom na nivou države, samo ako se kontrolori probnog glasanja slože da je to dobra ideja. Kvin je rekao da očekuje da će Vorner do sredine jula doneti odluku o tome da li će proširiti program.

Dok je Kvin izrazio nadu da će se sistem koristiti na budućim izborima, neki stručnjaci ostaju skeptični u pogledu elektronskog glasanja, a posebno Voatz-ovog rešenja. Profesor informacionih tehnologija Univerziteta u Južnoj Karolini Dankan Bjul veruje da bi tehnologija prepoznavanja lica i skeniranja otiska koje kompanija koristi za proveru identiteta birača mogla biti podložna hakovima.

Kvin je, međutim, rekao da je sekretarijat “do sada veoma ohrabren i verujemo da je glasanje na bazi blokčeina zaista održiva opcija”. Dodao je da postoji “puno drugih država koje zanima ovo rešenje mobilnog glasanja i koje su zainteresovane za to.”

Testiranje je prvi put objavljeno u martu ove godine. Odluku je doneo sekretar Vorner "...kako bi poboljšao pristupačnost i povećao poverenje u naš izborni sistem."

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić