Konsultantska firma za menadžment i tehnologije GreySpark, otkrila je da je američki dolar najaktivnija fiat valuta koja se koristi za razmenu kriptovaluta prema novoj studiji objavljenoj 4. septembra.

Studija se fokusira na nedavnu popularnost kriptovaluta koje su postale viralne krajem 2017. godine, kada je cena bitkoina (BTC) porasla na 20.000 dolara.

GreySpark stručnjaci otkrili su da su kripto cene povezane sa interesovanjem na Gugl pretraživaču. Na primer, fluktuacija cene bitkoina (BTC) između 19.000 i 20.000 dolara odgovara rekordnom broju pretraživanja za "Bitcoin" i "cryptocurrency", stoji u studiji.

Correlation between crypto prices and Google search interest

Korelacija između cena kriptovaluta i interesovanja na Google pretraživaču. Izvor: GreySpark.com

Štaviše, istraživači tvrde da su kripti trgovinski volumeni rasli na većini tržišta, uglavnom se trguje prema glavnoj fiat valuti, uz napomenu da je u poslednjih nekoliko godina USD postao najaktivnija fiat valuta za trgovanje u toj industriji.

Studija takođe navodi da je tokom 2018. godine više od 20 kriptovaluta imalo tržišnu kapitalizaciju od preko milijardu dolara, nakon što je ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta dostigla rekord na preko 800 milijardi dolara u januaru 2018. godine.

Istraživanje deli države na tri grupe zasnovane na zvaničnom stavu države prema kriptovalutama: Australija, Južna Koreja, Švajcarska i Japan su među onima koji su brzo usvojili kripto regulativu i promovisali digitalne proizvode; Kanada, Sjedinjene Države, Rusija i drugi, navodno, vode više opreza u pogledu pristupa novoj klasi imovine. Kina i Kolumbija su grupisani zajedno kao zemlje čije su vlade preduzele strože stavove prema kriptu, pokretanjem zabrane i druga ograničenja.

Groups of countries depending on crypto regulation

Grupe zemalja u zavisnosti od kripto regulative. Izvor: GreySpark.com

Izvještaj GreySpark-a takođe primećuje nedostatak pouzdanih kastodi rešenja u kripto industriji, tvrdeći da tržište čeka velike kuće kao što su U.S. State Street and Northern Trust.

Kao što je Cointelegraph napisao prošlog meseca, navodeći istraživanje Coinbase-a, opšti interes za digitalne resurse podstakao je velike univerzitete da pokreću kurseve posvećene novonastaloj tehnologiji. Studija Coinbase pokazala je da 42 odsto svetskih top 50 univerziteta nudi najmanje jedan kurs o kriptovalutama i blokčeinu.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić