Britanski ministar Edi Hjuz objavio je izveštaj o blokčeinu 4. jula, pozivajući vladu da "pokaže inicijativu" time što će proučavanje tehnologije i njenih prednosti učiniti prioritetom.

Izveštaj, "Unlocking Blockchain", donosi nekoliko ključnih predloga, koristeći državne projeke koji se trenutno primenjuju u Estoniji kao standard koji vlasti treba da slede kod kuće.

"Država bi trebalo da usredsredi svoju pažnju na korišćenje blokčeina kako bi omogućila socijalnu slobodu, povećala efikasnost i obnovila poverenje društva", zaključuje Hjuz.

"Državi ne bi trebalo dozvoliti da koristi takvu tehnologiju da uđe u živote pojedinaca - već bi tehnologija trebalo da se koristiti za osnaživanje pojedinaca u njihovim neophodnim angažovanjima u državi."

Dok je vlada potvrdila da je u proteklim mesecima proučavala potencijal blokčeina, ostaje nejasno do koje mere su zakonodavci zainteresovani za eksploataciju decentralizovane tehnologije.

"Kabinet i Digitalna služba Vlade istražuju potencijal tehnologije distribuiranog registra / blokčeina zajedno sa odeljenjima i javnim agencijama za buduće testove i dokaze o izvodljivosti koncepta u cilju efikasnosti i podrške transformaciji", navodi se u službenom odgovoru na Hjuzovo pitanje iz marta.

Dalje, Hjuz je predložio "dugoročnu" upotrebu blokčeina u vladinim odjeljenjima, s ciljem uštede od jednog procenta - oko 8 milijardi funti (10,56 milijardi dolara).

Izveštaj navodi dalje napomene o takozvanoj tehnologiji distribuiranog registra (DLT), čija bi upotreba, kaže Hjuz, trebalo da se proširi kako bi uključila i druge ključne nove tehnologije, kao što je veštačka inteligencija (AI)."

Da bi koordinisala postupkom, zemlja bi trebalo da ima "glavnog blokčein predstavnika", dodaje se u izveštaju.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić