Okrug Juta postaje treća jurisdikcija u SAD koja omogućava mobilno glasanje zasnovano na blokčeinu na opštinskim izborima.

Okrug Juta prati Zapadnu Virdžiniju i Kolorado

Jedan od 29 okruga američke države Juta, okrug Juta, će omogućiti biračima koji imaju pravo glasa da učestvuju na predstojećim opštinskim izborima putem posebne aplikacije na svojim pametnim telefonima, navodi se u zvaničnom saopštenju za medije od 23. jula.    

S tim u vezi, država Juta je postala treća država koja je omogućila elektronsko glasanje putem blokčeina u zemlji, nakon Zapadne Virdžinije i Kolorada.

Pilot projekat novog glasanja na blokčeinu se nastavlja do dana izbora, 13. avgusta

Novi pilot projekat e-glasanja je napravljen u saradnji između izborne jedinice okruga Juta, platforma za e-glasanje Voatz, Tusk Philanthropies i Nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost.

Kako se navodi u saopštenju, glasanje je počelo 28. juna i nastavlja se do dana izbora, 13. avgust.

U martu 2019. godine, Denver je postao druga američka jurisdikcija koja je pokrenula pilot platformu za mobilno glasanje na blokčeinu na predstojećim opštinskim izborima. Najava je stigla skoro godinu dana nakon prve inicijative ove vrste u SAD - pokretanja mobilnog rešenja za glasanje na preliminarnim izborima u Zapadnoj Virdžiniji, a zatim i na izborima u martu 2018. godine.

Nedavno, Medici Ventures je vodio rundu finansiranja od 7 miliona dolara na Voatz platformi.