Juta je postala najnovija američka država koja je razmatrala poseban tretman za blokčein u zakonu koji će stupiti na snagu 4. marta.

Prvi put predstavljen od strane republikanskog senatora Daniela Hemerta 25. februara, "Zakon o blokčein tehnologiji" ima za cilj da isključi blokčein kompanije od usklađivanja obaveza prenosa novca.

“Ovaj zakon […] definiše i pojašnjava pojmove koji se odnose na blokčein tehnologiju [i] i oslobađa osobu koja olakšava stvaranje, razmenu ili prodaju određenih proizvoda vezanih za blokčein tehnologiju iz član 7, stav 25  od Zakona o prenosu novca”, navodi se u tekstu zakona.

Planovi su trenutno pred Komitetom za transport, komunalna preduzeća, energetiku i tehnologiju u Senatu.

Pored izmene zakona koji se odnosi na kompanije koje se bave proizvodnjom blokčein mreža, Hemert takođe želi da stvori posvećenu radnu grupu koja će da se fokusira na tehnologiju, uključujući i upravljanje pilot projektima, koji će se predavati vladi do kraja godine.

“Na dan ili pre 30. novembra 2019. godine, radna grupa će dostaviti izveštaj o nalazima i preporukama radne grupe, uključujući i bilo koji predloženi zakon”, nastavlja se u predlogu.

U slučaju da se to postigne, Hemertov zakon bi odveo Jutu do progresivnije strane američkog lokalnog regulativnog tretmana kriptovaluta, slično kao što je nedavno usvojio Vajoming.

Nasuprot tome, jurisdikcije kao što su Severna Karolina i Njujork -  u obliku kontroverznog BitLicense - dugo su propisivale stroge procedure licenciranja za kompanije koje se bave blokčeinom i kriptovalutama.

 

Pripremio: Nikola Mosurović