Uzbekistan će objaviti svoje planove za ruglaciju kriptovaluta u septembru 2018. godine, sa blokčeinovim "centrom veština" za koji se planira da postane operativan u julu, izveštava lokalni medijski servis Vzglyad.

Sudeći po lokalnim vestima, predsednik države Šavkat Mirziojev potvrdio je planove za dokument koji predviđa regulatorne planove vezane za bitkoin, kriptovalute i blokčein tehnologiju.

Zakonski predlozi dolaze zahvaljujući brojnim vladinim ministarstvima i centralnoj banci kao i raznim drugim organima vlasti.

Regulacija kriptovaluta je izgleda goruća tema za bivše sovjetske republike ove godine. Susedni Kazahstan je prošle godine izrazio želju da kopira Singapursku blokčein dozvolu, dok je  Belorusija takođe najavila da želi da stvori "gostoljubivo" okruženje za inovativnu finansijsku tehnologiju.

Posvećeni "centar veština" blokčeina biće domaćin inovativnom centru Mirzo Ulugbek u glavnom gradu Uzbekistana Taškentu.

Na dnevnom redu, kako navode izvori ovog izveštaja, biće "formulacija uslova za korišćenje blokčeinovog potencijala, povaćavajući profesionalne sposobnosti i podržavanje domaćih programera u njegovom usvajanju".

Centar treba da započne svoje zvanične aktivnosti prvog jula.


 

Pripremio: Bojan Zečević