Vanguard grupa testira blokčein platformu koja će omogućiti menadžerima imovine da trguju valutama i tako izbegnu velike investicione banke.

3. oktobra, Bloomberg je izvestio da je registrovana američka savetnička kompanija Vanguard izašla na tržište globalnog tržišta valuta koje svaki dan obrađuje šest biliona dolara i kojim dominiraju firme poput JPMorgan Chase i Deutsche Bank AG.

Izvor upoznat sa temom rekao je da novo testirana blokčein platforma funkcioniše više od dva meseca, dok je već obavila nekoliko trgovina.

Ulaskom na globalno tržište valuta, Vanguard bi mogao da ukloni neke od glavnih investicionih banaka koje su u prethodnim decenijama vladale ovim sektorom.

Kembel Adams, bivši forex trgovac u Deutsche banci, veruje da bi se to moglo dogoditi ako se dovoljno korisnika pridruži Vanguard-ovoj platformi. Rekao je:

„Teoretski, to zvuči sjajno jer možete smanjiti troškove ako se možete direktno složiti sa nekim drugim ko ima isti interes. Pa ipak, za to će trebati kritična masa korisnika."

Vanguard, koji ima preko 5 biliona dolara imovine pod upravljanjem, „trenutno pilotira projekat fokusiran na poboljšanje efikasnosti i smanjenje rizika od hedžovanja deviza“, rekla je portparol investicione grupe, ne ulazeći u dodatne detalje.

Banke se pridružuju blokčein mreži JPMorgan-a

Cointelegraph je prethodno objavio 20. septembra da je OCBC postala prva banka sa sedištem u Singapuru koja se pridružila blokčein mreži JPMorgan Chase i sada je jedna od 134 banke iz azijsko-pacifičkog regiona koje su učesnice Međubankarske informacione mreže (IIN).

Najveća njemačka banka, Deutsche Bank, pridružila se IIN-u početkom septembra. JPMorgan je naveo da cilja 400 sporazuma sa bankama do kraja 2019. godine, nagoveštavajući da će još vodećih banaka biti spremno da se pridruže mreži u bliskoj budućnosti.