Blokčein platforma aplikacija sa sedištem u Singapuru, VeChain je predstavila novi blokčein sistem za praćenje hrane i pića.

U blogu objavljenom 7. novembra, kompanija je potvrdila da sarađuje sa grupom za sertifikaciju hrane DNV GL i stručnjakom lanca snabdevanja ASI Group na projektu, poznatom kao Foodgates.

VeChain je "direktni korisnik" pro-blokčein stava 

Saopštenje je stiglo na ovogodišnjem China International Import Expo (CIIE), koji se održava od 5. do 10. novembra u Šangaju.

"Nepromenjivost javnog blokčeina zajedno sa informacijama koje se mogu verifikovati čini ovo rešenje zaista jedinstvenim", prokomentarisao je Kevin Feng iz VeChain-a.

VeChain je otkrio da su Foodgates već započeli s radom, uvozeći francusku govedinu u Kinu na događaju kojem su prisustvovali francuski predsednik Emanuel Makron i kineski Si Đinping, koji su takođe govorili na CIIE.

Kina za podršku blokčeinu

Kako je izvestio Cointelegraph, Kina je nedavno dala veliku službenu podršku blokčein tehnologiji, a sam Si pozvao je na njenu upotrebu u govoru krajem oktobra.

Iznenađujući razvoj događaja je popratio vest da bi Kina mogla da postane prva zemlja na svetu koja emituje sopstvenu digitalnu valutu centralne banke (CBDC). Sledeći Sijeve riječi, lokalni mediji počeli su upozoravati građane na pravne implikacije kritikovanja blokčeina ili nazivajući tehnologiju prevarom.

"VeChain, kao globalni provajder platformi za blokčein tehnologiju sa značajnim resursima u Kini i Evropi, će biti direktan korisnik ove pozitivne odluke od strane druge najveće ekonomije na svetu", dodaje se u postu.

Blokčein nije čarobni pasulj za prehrambenu industriju

Blokčein je poslednjih godina napravio značajan pomak u prehrambenoj industriji. Preduzeća su posvetila energiju praćenju svega, od kafe do salate, tvrdeći da nepromenljivi registri štede vreme, novac i dodaju sigurnost lancima snabdevanja. Ipak, kritike su stigle od stručnjaka koji su identifikovali nedostatke u potencijalnim novim sistemima.

"Najslabija karika u lancu nije blokčein ili bilo koja tehnologija, najslabija veza je deo lepljive trake koju kao nalepnicu stavljaju na paket", objasnio je PwC analitičar u intervjuu u četvrtak.

VeChain 7-day price chart. Source: Coin360

 

VeChain 7-dnevni grafikon cena. Izvor: Coin360

Pored toga, VeChain-ova najava je podstakla trenutne koristi za investitore u VET token, koji je ove nedelje porastao za oko 40% nakon početnog pada.