Veličina japanskog bitkoin tržišta premašuje veličinu kineskog i tržišta Sjedinjenih Američkih Država. Japansko tržište je preteklo dva najveća tržišta sa dnevnim obimom trgovine od 135 miliona dolara i preko 50 procenata udela u ukupnom svetskom tržištu.

Čitav niz faktora doprinelo je da rast bude impozantan. Međutim, nakon pažljivog razmatranja velikih događaja koji su se desili u 2016., uvođenje zdravih, praktičnih propisa japanske vlade mogu imati najjači uticaj na rast japanske bitkoin industrije.

Japansko ekonomsko čudo 2.0

Tokom poslednjih nekoliko meseci, Cointelegraph je omogućio dobru pokrivenost članaka koji se odnose na razvoj japanskog bitkoin tržišta. U maju prošle godine, japanski Tajms je preneo da je vlada u Japanu odobrila skup mera koji garantuju bitkoinu i drugim virtualnim valutama isti legitimitet kao novcu.

U to vreme, specijalista za virtuelne valute i advokat Law SO Saito rekao je za Cointelegraph:

“Mislim da će novi zakon omogućiti bolje prihvatanje bitkoina i ostalih virtualnih valuta. Neke od glavnih finansijskih institucija, investitori i marketinške agencije su se premišljale da li da podrže bitkoin. Razlog za to premišljanje je bila neregulisanost bitkoina i njegova priroda, koja je uvek bila nesigurn, zbog čega neki još uvek imaju loš utisak o bitkoinu.”

Od tada, usvajanje bitkoina od strane japanskih trgovaca je ekponencijalno poraslo i vodeće japanske bitkoin menjačnice, kao što je bitFlyer, su obezbedile 27 miliona dolara u jednom krugu finansiranja, seriji C koju vodi SBI Investement, koja je investiciono krilo “SBI Group”.

U jednom intervju, direktor bitfyer-a Juzo Kano je izjavio da su investitori uključujući tu i SBI Group puno razmišljali o povećanim obimima trgovanja na menjačnicama, potencijalu japanskog bitkoin tržišta i strategiji kompanija u aktivnom gledanju na razvoj Blokčein tehonologije u cilju poboljšanja japanske fintech industrije.

Nekoliko meseci nakon Serije C finansijske runde, bitFlyer je obezbedio još jednu investiciju od 1,75 miliona od Mizuho Financial Group, Sumitomo Mitsui Financial Group, Mitsubishi UFJ Financial Group i Dai-ichi Life Insurance, da bi proširio poslovanje menjačnica.

BitFyler je podigao preko 30 miliona dolara ukupnih investicija što je omogućilo da se kompanija sa visokim nivoom finansijske stabilnosti i fleksibilnosti fokusira na razvoj proizvoda i proširivanje svoje baze korisnika. Prava zasluga ovih multi milionskih investicija je partnerstvo između bitFlyer-a i vodećih industrijskih kompanija u Japanu koje podržavaju razmenu sa jasnom vizijom i regulatornom strategijom.

Zaključak je taj da je bitFlyer preuzeo kinesko i američko bitkoin tržište. Trenutno, bitFlyer kontroliše preko 60 procenata japanske bitkoin berze i obrađuje blizu 80 miliona dolara u trgovinama na dnevnoj bazi.