Prvi hakaton u Srbiji sa blokčeinom kao glavnom temom će biti organizovan krajem avgusta u beogradskom Startit Centru. Počev od petka 25. avgusta pa do nedelje 27., učesnici će se takmičiti praveći proof-of-concept proizvode bazirane na blokčeinu u roku od 48 sati. Hakaton organizuje Startit uz podršku organizacija: Blockemon, DaFED, Data Science Serbia, HeapSpace, JS Belgrade i PHP Srbija.

Cointelegraph.rs je pitao Vukašina Stojkova, organizatora događaja ispred Startita, da li je kripto zajednica u Srbiji dovoljno razvijena da bi se organizovao uspešan hakaton?

Vukašin Stojkov: Ovaj projekat smo pokrenuli da bismo upoznali domaću IT zajednicu sa blokčein i kripto zajednicom, za slučaj da se ispostavi da ona postoji, pošto je ranije nismo poznavali. U međuvremenu smo upoznali ljude poput vas i mnoge druge koji su se sami javili sa željom da pomognu svojim znanjima i iskustvima, što nas je učinilo jako srećnim. Ciljna grupa nam je pre svega bila "ne-kripto" zajednica, ali verujemo da ćemo do kraja projekta dosta pomoći postojećoj kripto zajednici da bude vidljivija i da joj pridružimo nove članove koji će kroz hakaton biti zainteresovani za blokčein i pravljenje rešenja baziranim na toj tehnologiji.

Program i agenda

Događaj se sastoji iz predavanja i demonstracija kroz koje će se obraditi najvažniji aspekti i prednosti blokčein tehnologije, oblasti primene (koja je mnogo šira od finansija za koju se blokčein najčešće vezuje), kao i primeri domaćih proizvoda zasnovanih na blokčeinu. Su-organizator i programski direktor događaja je Mališa Pušonja.

Ono što će biti veoma interesantno na ovom događaju će biti i prva prilika za ‘smotru’ domaće blokčein/kripto scene. Prisustvo su potvrdili predstavnici DasCoina, Decentera, ECD-a, GameCreditsa/MobileGo i LemonApp-a. (Svi koji žele da se nađu na ovom spisku mogu da kontaktiraju organizatore na kontakt@startit.rs.)

Kome je namenjen hakaton?

Iako hakaton kao format nije bez svojih mana, organizatori veruju da će ovim izdanjem uspeti da za kratko vreme u velikoj  meri približe tehnologiju i njene prednosti celoj zajednici. Učiće se o blokčeinu i realizovaće se kul ideje i promovisaće se timovi i rešenja nastala na događaju.

Od učesnika će se očekivati sledeće:

  • osmišljavanje proizvoda koji je koristan

  • koji koristi blokčein na smislen i inovativan način

  • prezentacija grubog, funkcionalnog proof-of-concept prototipa

Ono što čini ovaj hakaton drugačijim od drugih je i to što neće imati nagradni fond, barem ne podrazumevano. Cilj hakatona je da se proširi vest o postojanju ove tehnologije i njenih prednosti, realizacija nekih kul ideja i zabava. Glavna nagrada je čast, ukoliko budu prikupljene donacije za nagradni fond - biće kreiran.

U žiriiju koji će odlučivati o najboljim rešenjima će učestvovati istaknuti kreatori proizvoda i blokčein entuzijasti Mališa Pušonja, Stefan Pajković i Igor Bogićević.

Pitali smo Nikolu Cvijovića, istaknutog kripto stručnjaka sa velikim interesovanjem za tehnologiju, koja su njegova očekivanja od predstojećeg hakatona.

Cointelegraph.rs: Kao suosnivač i tehniočki direktor u ECD-u učestvovaćete u smotri domaće kripto scene. Koja su vaša očekivanja od ovog događaja, da li mislite da je ovo dobar način za promociju kripto zajednice?

Nikola Cvijović: Imajući u vidu da su developeri koji poznaju blokčein tehnologiju sve traženiji u svetu, organizovanje ovakvih događaja je od velike važnosti za kripto zajednicu u Srbiji. Takođe, pozdravljam ideju organizatora da pozovu sve zainteresovane, čak iako se do sada nisu bavili blockčein programiranjem, da se prijave, nauče nešto novo, upoznaju nove ljude i razmene ideje. Biće mi zadovoljstvo da svojim učešćem doprinesem širenju ideje bitkoina i blokčeina u Srbiji.

Prijava

Prijava za prvi blokčein hakaton u Srbiji je otvorena do srede 16. avgusta 2017. godine. Učesnici se prijavljuju kao tim sa 2-4 učesnika. Broj timova je ograničen na deset pri čemu su kriterijumi iskustvo u dizajnu i razvoju proizvoda i, u manjoj meri, iskustvo sa izradom rešenja baziranih na blokčeinu. Izabrani timovi će biti obavešteni do petka 18. Avgusta. Možete da se prijavite ovde.