Prvi ‘atomic swap’ (unakrsna razmena osnovnih lanaca - tehnologija u suštini dozvoljava dvojici ljudi koji drže novčiće na dva različita blokčeina da direktno trguju - i odmah - bez rizika da jedna strana pobegne sa novcem pre nego što se trgovina završi) bitkoina i lajtkoina uspešno je završen, navodi se u izveštaju. Razmena je naročito važna jer je napravljena ‘van lanca’, što znači da je transfer novca izvršen, ali nema zapisa o transakciji ni na jednom blokčeinu. Prema navodima osnivača lajtkoina Čarlija Lija:

“Prethodne ‘atomic swap’ koje sam uradio su bile ‘van lanca’ i imale su probleme sa sporom obradom transakcija i visokim naknadama kao i one koje se obrađuju na osnovnom lancu. Transakcije ‘van lanca’ su značajno bolje, one su trenutne, imaju niske naknade i bolje štite privatnost.”

Ovaj sistem omogućava korisnicima priliku da se povezuju između lanaca i prenose kriptovalute bez da moraju da čekaju potvrdu na lancu, uz daleko niže naknade. Ova veza će proizvesti neverovatno brže transakcije za bitkoin, kao i jednostavno, ali elegantno rešenje za tekuću raspravu među entuzijastima.

Druga značajna prednost takvih transakcija jeste da su oni potpuno anonimni. Budući da ne ostavljaju traga ni na jednom lancu, oni se nemogu pratiti u bilo kom obliku. Ovakva privatnost je nešto što se od strane ZK opcija vodi na Itirijum lancu.

Cointelegraph je kontaktirao Konstantina Gladića, generalnog direktora Changelly-a, kako bi saznao njegovo mišljenje o swap tehnologiji:

“Changelly je centralizovana menjačnica koja obrađuje velike transakcije po najpovoljnijim stopama na tržištu. Mi smo zainteresovani za ideju ‘atomic swap’ van lanca kao novom evolutivnom koraku koji pruža bezbedne p2p OTC poslove bez rizika, ali ne može u potpunosti da zameni postojeći ekosistem, za sad.”


 

Pripremio: Nenad Ćurčić