Istraživači iz Malwarebytes su otkrili da je veliki broj poznatih sajtova pogođen Cryptolocker kampanjom, kojom su praktično zaražene reklame na sajtovima, a zlonamerni virus instaliran na korisničke kompjutere.

Ciljani su korisnici iz Amerike

Malwarebytes tvrdi da je napad pogodio najveće izdavače, ukjlučujući msn.com, nytimes.com, aol.com, my.xfinity, nfl.com, realtor.com, theweathernetwork.com i newsweek.com. Ciljani su korisnici iz Amerike, a napad je počeo 19. marta. Pogođeni sajtovi zajedno imaju više od milijardu posetilaca.

Otkupnina od 1-2 bitkoina

Kada su se korisnici suočili sa inficiranim reklamama, preusmereni su na servere koji hostuju “Angler exploit kit”, koji zatim pokušava da pronađe način na koji bi mogao da inficira korisnički računar. Ukoliko pronađe put, zlonamerni softer biva instaliran, a zatim enkriptuje podatke sa računara i zahteva otkupninu od 1-2 bitkoina u zamenu za ključeve za dekripciju.

Adblocker-i

Zbog prirode napada, debata oko adblocker-a će sigurno da se revitalizuje. Mnogi tvrde da izuzetno štetni uticaji koje je ovaj napad imao na korisnike, opravdavaju upotrebu adblocker-a. Međutim, drugi tvrde da su reklame od ključnog značaja za preživljavanje internet kompanija, jer igraju vrlo bitnu ulogu u stvaranju profita.