Venecuela planira da podrži svoju nacionalnu kriptovalutu vezanu za naftu, petro (PTR), sa 30 miliona barela sirove nafte. Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro najavio je da zalihe nafte stoje u skladištima zemlje i spremne su za trenutnu komercijalizaciju koja će poslužiti kao "tečna, fizička, materijalna podrška" petro kriptovaluti.

Predsednik je objavio vest 20. novembra na državnoj televiziji, navodi se u izveštaju Rojtersa. Maduro je u najavi nazvao petro "suverenom venecuelanskom kripto imovinom."

Venecuela je u početku planirala da podrži petro sa 5 milijardi barela nafte

Dok Maduro nije izneo nikakve detalje o tome kako će prodaja zaliha nafte funkcionisati kako bi podržala petro, drugi izveštaj Rojtersa je naveo da je vlada Venecuele prvobitno planirala da podrži kriptovalute sa pet milijardi barela nafte.

Prema izveštaju, oštar pad količine podrške petro-u izazvan je sankcijama Sjedinjenih Država protiv venecuelanske državne naftne kompanije PDVSA. Firma je navodno smanjila ekstrakciju sirove nafte 2019. godine zbog navedenih sankcija.

Petro se široko promoviše kod kuće

Vest dolazi usred novog talasa promocije petro-a od strane lokalne samouprave. Maduro je 17. novembra saopštio da će venecuelanski penzioneri dobiti božićni bonus u petro-u. Slične inicijative su se već dogodile i ranije, jer je Venecuela krajem 2018. godine automatski pretvorila mesečni bonus penzionera u petro.

Pokrenut u februaru 2018. godine, petro je postao prva nacionalna kriptovaluta koja se bavi naftom. Novčić je navodno dizajniran da privuče strane investicije i izbegne sankcije od strane američke vlade. Pre nego što je lansirao petro, ​​Maduro je u januaru 2017. godine naredio izdavanje 100 miliona petro novčića u vrednosti jednog barela nafte.

Uprkos tome što je Maduro naredio glavnoj banci u zemlji, Banco de Venezuela, da počne da prihvata PTR u julu 2019. godine, kriptovaluta se očigledno još ne koristi u zemlji. Rojters navodno nije uspeo da nađe dokaze o upotrebi petro-a kao sredstva komercijalne razmene do 20. novembra, uprkos zvaničnicima koji su poslednjih nedelja promovisali novčić.