Vlada Venecuele uvela je regulativu za kripto doznake unutar zemlje, prema ukazu objavljenom 7. februara u loklanom Gaceta Oficial.

Prema tom dokumentu, Nacionalni nadzorni organ za kripto i srodne aktivnosti (SUNACRIP) sada će biti odgovoran za oporezivanje u vezi sa slanjem i primanjem kriptovaluta. Novi zakon će se navodno primenjivati i na fizička i na pravna lica.

Prema novim zahtevima, država je odredila mesečne limite i provizije, koje se plaćaju SUNACRIP-u, na kripto doznake.

U dekretu se navodi da je maksimalna naknada za transfer postavljena na 15%. Pravila takođe ukazuju da je minimalna naknada za transakciju u kriptovaluti približna 0,25 evra, ili oko 0,28 dolara.

U dokumentu se takođe određuje mesečni limit za kripto doznake u nacionalnoj državnoj digitalnoj valuti petro, ​​na 10 petra mesečno. Prema informacijama o cenama na CryptoCompare, ova količina petra iznosi oko 600 dolara.

Ako mesečni iznos prelazi 600 USD, za dalje transakcije će biti potrebno odobrenje SUNACRIP-a. Sveukupno ograničenje, napominje regulator, ne sme premašiti 50 petra, ili oko 3.000 dolara.

Dokument ne objašnjava kako će vlada kontrolisati usluge koje se koriste za obavljanje poslova u decentralizovanim kriptovalutama, kao što je bitkoin (BTC), osim što će koristiti “tehnološku platformu” za nastavak oporezivanja.

Kako je Cointelegraph preneo ranije ovog meseca, nedeljni obim trgovanja bitkoinom u Venecueli postavio je rekord po broju transakcija usred masivne hiperinflacije i tekuće predsedničke krize. Početkom februara, količine su porasle na skoro 7 miliona dolara nedeljno na peer-to-peer platformi LocalBitcoins. Štaviše, Venecuela i Kolumbija čine 85% ukupnog obima trgovanja na berzama bez posrednika u Latinoamerici, navodi Cointelegraph na španskom.

Venecuela je ranije ovog meseca uvela novi pravni okvir za kriptovalute i srodne tehnologije. Ukaz uspostavlja obavezne dozvole za rudare i kripto berze, te uvodi novčane kazne za nelicencirane aktivnosti.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić