Vlada Venecuele je pokrenula besplatnu "kripto" obuku kako bi svoje građane naučila kako da kupuju, prodaju i rudare digitalne valute, naročito Petro koji je nedavno emitovala država - izveštava Telesur TV.

Otvaranje "Granja Laboratorio Petro" u Karakasu se odigralo nekoliko dana nakon pokretanja Venecuelanske nacionalne kriptovalute Petra (PTR) koja je podžana naftom. Dan pokretanja je bio 20. februar.

Karmen Salvador, nastavnik iz trgovanja kriptom na novoosnovanom kursu, navodi da škola nudi "potpuno besplatnu obuku" naglašavajući da "na bilo kom međunarodnom tržištu kurs trgovanja košta od 500 dolara do 800 dolara".

"Mnogi naši mladi ljudi smatraju da je nemoguće imati ovu količinu resursa, (ali) država garantuje da svi mogu učestvovati kroz ove planove", naveo je Salvador.

Venecuela je pokrenula svoju sopstvenu kriptovalutu podržanu naftom kako bi privukla strane investitore, zaobilazeći ekonomske sankcije koje su zemlji nametnule SAD i Evropska Unija.

Od početka pretprodaje (ICO) Petra 20. februara, navodno je obezbeđeno najmanje 735 miliona dolara investicija, navodi se u tvitu objavljenom od strane predsednika Nikolasa Madura. Drugi izveštaj venecuelanske novinske agencije Actualidad tvrdi da je u prva dva dana prodaje Petra uložena jedna milijarda dolara.


 

Pripremio: Bojan Zečević