Venecuela, naknade za izdavanje pasoša moraju biti plaćene u kontroverznoj kriptovaluti petro

Venecuelanci mogu samo da koriste kriptovalutu koja podržava državu, petro, za plćanje naknade za izdavanje pasoša počev od naredne sedmice, izjavio je potpredsednik države Delsi Rodriguez na konferenciji za novinare u petak, 5. oktobra.

Posle zvaničnog "lansiranja" petro-a u novembru, Rodriguez je potvrdio da će od ponedeljka, 8. oktobra, da će se naknade za izdavanje pasoša plaćati samo petro kriptovalutom, a koštaće: od 2 petrosa za novi pasoš i 1 petro za produženje.

Prosečna mesečna minimalna zarada u Venecueli, prema izveštaju Bloomberg-a, četiri puta je manja od troškova povišene naknade za pasoš.

"U slučaju venecuelanaca koji su u inostranstvu, do prvog dana novembra, trošak će biti 200 dolara za izdavanje i 100 dolara za produženje," izjavio je Rodriguez, kako prenosi vodeći latinoamerički list El Universal.

Venecuela je nastojala da se suprotstavi neželjenim efektima nestabilne inflacije i neuspeloj ekonomiji prihvatanjem upotrebe kriptovaluta kako bi se zaobišla kontrola kapitala.

Kao što je izveštavao Cointelegraph, petro je navodno rešenje ekonomske krize u zemlji, predsednik Nikolas Maduro se susreo sa novim optužbama prošle sedmice, gde se tvrdi da su njegovi programeri kopirali pismo o namerama Deša (Dash).

Uz naknadu za pasoše, Rodriguez je najavio i formiranje posvećene migracione policijske službe, navodno dizajnirane da "sačuvaju građansku sigurnost i migratornu kontrolu".

Bloomberg napominje da oko 5.000 građana svakodnevno beži iz Venecuele.


 

Pripremila: Majda Petrović