Venecuelanci mogu samo da koriste kriptovalutu koja podržava državu, petro, za plćanje naknade za izdavanje pasoša počev od naredne sedmice, izjavio je potpredsednik države Delsi Rodriguez na konferenciji za novinare u petak, 5. oktobra.

Posle zvaničnog "lansiranja" petro-a u novembru, Rodriguez je potvrdio da će od ponedeljka, 8. oktobra, da će se naknade za izdavanje pasoša plaćati samo petro kriptovalutom, a koštaće: od 2 petrosa za novi pasoš i 1 petro za produženje.

Prosečna mesečna minimalna zarada u Venecueli, prema izveštaju Bloomberg-a, četiri puta je manja od troškova povišene naknade za pasoš.

"U slučaju venecuelanaca koji su u inostranstvu, do prvog dana novembra, trošak će biti 200 dolara za izdavanje i 100 dolara za produženje," izjavio je Rodriguez, kako prenosi vodeći latinoamerički list El Universal.

Venecuela je nastojala da se suprotstavi neželjenim efektima nestabilne inflacije i neuspeloj ekonomiji prihvatanjem upotrebe kriptovaluta kako bi se zaobišla kontrola kapitala.

Kao što je izveštavao Cointelegraph, petro je navodno rešenje ekonomske krize u zemlji, predsednik Nikolas Maduro se susreo sa novim optužbama prošle sedmice, gde se tvrdi da su njegovi programeri kopirali pismo o namerama Deša (Dash).

Uz naknadu za pasoše, Rodriguez je najavio i formiranje posvećene migracione policijske službe, navodno dizajnirane da "sačuvaju građansku sigurnost i migratornu kontrolu".

Bloomberg napominje da oko 5.000 građana svakodnevno beži iz Venecuele.


 

Pripremila: Majda Petrović