Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je najavio da će nova nacionalna valuta, iza koje će stajati kriptovaluta petro, početi sa emisijom 20. avgusta, prenose lokalne vesti Telesur 25. jula.
Telesur prenosi da će nova valuta, suvereni bolivar (Sovereign Bolivar), imati pet nula manje od trenutne nacionalne valute bolivar fuerte-a (VEF) i da će biti kriptovaluta petro (PTR) iza koje stoji cena nafte. Petro je pokrenut od strane vlade Venecuele u februaru.
Maduro navodi da će ova mera dovesti do poravnanja finansijskog i monetarnog sistema u zemlji “na radikalan način”, dodajući da je veza sa Petro-om “velika nada” za razvoj “produktivnog, raznolikog i održivog ekonomskog modela”.
Predsednik je takođe rekao da će ova mera pomoći sa inflacijom, manjkom novca, kao i sa velikim redovima ispred ATM-a koji su postali svakodnevnica za državljane Venecuele.
Maduro je izrazio veliko poverenje u Petro, dodajući da će kriptovaluta iza koje stoji država “biti konsolidovana tehnološki i finansijski” i da će “prihvatiti sve domaće i internacionalne ekonomske aktivnosti”.
U istom trenutku, rekonverzija je naišla na kritike od strane finansijskih eksperata, ekonomista Maksim Ros tvrdi da ova mera “neće rešiti ništa”, preneo je Local 10 News u martu.
Angel Alvarado, koji je ekonomista i deo opozicije, je takođe protiv ovog poteza. U svojoj izjavi za CNBC je rekao da “sklanjanje nula sa novca ne rešava problem” i da ovo neće pomoći sa inflacijom u ekonomiji.
Krajem 2016, Cointelegraph je preneo vest da je venecuelanski bolivar doživeo oštar pad usled velike inflacije, što je primoralo građane ove zemlje da počnu da kupuju bitkoin (BTC).
Pre nekog vremena, venecuelanska vlada je pokrenula niz socijalnih projekata koje je finansirala petro-om. Početkom jula, ministarstvo za stanovanje je objavilo plan da počne sa izgradnjom smeštaja za beskućnike, koje bi se finansiralo petro-om. U maju, predsednik Maduro je najavio pokretanje kripto banke koja bi se finansirala sa petro-om koja bi podržavala mlade i studentske inicijative.
 

 

Pripremio: Stevan Kostić