Vlada Venecuele je izjavila da je rudarenje kriptovaluta sada "potpuno legalno", što se povezuje sa planiranom pretprodajom (presale) sopstvenog Petro novčića (valuta koja se izdaje od strane vlade Venecuele) za sledeći mesec.

Karlosa Vargasa, novoizabrani "nadzornik kriptovaluta", je u izjavi za TV potvrdio da građani koji rudare bitkoin i ostale kriptovalute nisu prekršili zakon.

Prošle godine, Venecuela se nekoliko puta pojavila kao glavna vest nakon pojave izveštaja o policijskim akcijama protiv rudarenja, optužujući one koji su umešani u rudarenje da crpe energiju iz nacionalne mreže.

"To je aktivnost koja je sada potpuno legalna", naveo je Vargas u dramatičnom preokretu situacije i nastavio:

"Imali smo sastanke sa Vrhovnim sudom kako bi ljudi koji su bili žrtve konfiskovanja i hapšenja prethodnih godina bili oslobođeni svih optužbi."

Na istom mestu, Vargas je potvrdio da će verovatno kontraverzna kriptovaluta Petro, inicirana od strane predsednika Nikolasa Madura, imati svoj termin pretprodaje oko 20 februara.

Petro se suočio sa neizvesnom budućnošću skoro čim je Maduro objavio plan, sa komentarima koji sugerišu da će investitore biti teško pronaći, s obzirom na mnoštvo sankcija pod kojima se Venecuela nalazi; za koje se predsednik nada da bi Petro novčić mogao da zaobiđe.

Opozicionarski nastrojeni parlament Venecuele, koji je radio protiv predsednika u svakoj prilici koja mu je pružena od 2016. godine, nazvao je novčić "prevarom" početkom januara.

Petro je dizajniran da bude podržan rezervama nafte u Venecueli, tako što bi jedna jedinica Petro-a bila jednaka jednom barelu nafte. Petro će imati 100 miliona jedinica sa tržišnom vrednošću od skoro 6 milijardi dolara.


 

Pripremio: Bojan Zečević