Ministar za stanovanje u Venecueli Ildemaro Villarroel najavio je da vlada u zemlji planira da finansira izgradnju kuća za beskućnike pomoću nacionalne kriptovalute Petro, izveštava Criptotendencia 5. juna.

Vlada će finansirati projekat pod nazivom "Velika misija za stanovanje u Venecueli (GMVV)", koja ima za cilj da kvalitetnije stanovanje bude pristupačnije za beskućnike. Prema veb stranici GMVV, vlada je završila više od dva miliona kuća do danas.

Villaroel je rekao da su do sada 33 kompanije započele tehničke, finansijske i logističke testove, dodajući:

"Zajedno sa guvernerima, mi pregledamo planove koje ćemo započeti u drugom kvartalu, u ovom drugom kvartalu GMVV će imati injekcije finansijskih sredstava, koje će ove godine biti zaštićene i izražene u Petro-u."

Još jedan zvaničnik koji je citirao Criptotendencia rekao je da Petro stvara "zaštitni štit" za izgradnju kuće. Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro odobrio je budžet od 75 milijardi bolivara (oko 750.000 dolara) i 909.000 Petro-a za nove domove.

Ovo nije prva vladina društvena inicijativa u Venecueli koju finansira nacionalna kriptovaluta podržana u barelima nafte - Petro. U maju je Maduro najavio pokretanje kripto banke finansirane od strane Petro banke za podršku mladih i studentskih inicijativa.

Iako se venecuelanska politička i ekonomska kriza produbila poslednjih godina, uz inflaciju bolivara koji prelazi 25.000 procenata, Venecuela je videla bum u kriptovalutama. Kako je Cointelegraph objavio ranije u junu, trgovanje bitkoinom značajno je poraslo ove godine. Obim venecuelanskog bolivara za razmenu bitkoina povećao se za 138% u periodu od marta do aprila, a za 39% više od aprila do maja.

 

Pripremio: Nikola Tasić