Sudeći po lokalnim izvorima informisanja, vlada Venecuele bi trebalo da pokrene onlajn registraciju za bitkoin rudare do 22. decembra. Svi bitkoin rudari u zemlji će morati da se prijave. Registracija je prvi korak u izradi punog pravnog okvira za oporezivanje i regulisanje rudarenja kriptovaluta u zemlji.

Zagovornici ove odluke tvrde da će ona štiti rudare u zemlji. Angel Salazar, član savetodavne komisije koja je pomogla vladi Venecuele u primeni regulacija kriptovaluta je naveo:

"Rudari rade pod teškim uslovima i formalizovanjem strukture kroz ovu registraciju će im pomoći u smislu zaštite od iznuđivanja i uznemiravanja."

Na nedavnoj konferenciji za medije, novoizabrani nadređeni nadzorni organ zadužen za kriptovalute u Venecueli, Karlos Vargas je potvrdio da vlada kreira registraciju rudara radi indetifikacije i pažljivijeg uvida u rudarenje bitkoina.

"Želimo da znamo ko su oni, želimo da znamo gde se nalaze, želimo da znamo koju opremu koriste" naveo je Salazar.

Rudarenje kriptovaluta

Rudarenje kriptovaluta je steklo popularnost u Venecueli proteklih par meseci, jer pruža dobitak kako za siromašne tako i za bogate građane Venecuele koji su pogođeni finansijskom krizom koja se manifestuje velikom hiperinfacijom.

Iako rudarenje kriptovaluta nije tehnički gledano ilegalno u Venecueli, lokalna policija je hapsila rudare još 2016 godine, optužujući ih za krađu električne energije, prodajnu prevaru, sajber kriminal, i finansiranje terorizma. Iznuda je takođe ozbiljan problem za policijom - postoje slučajevi kada se od rudara traži da plate tako reći zaštitu, to jest novac u zamenu za odbacivanje optužbi.

Nedavno, tokom racije u Lari 9. decembra, policija je konfiskovala 21 rudarski rig i uhapsila  tridesetjednogodišnjeg vlasnika.

Rudar je optužen za kompjuterski kriminal, prodajnu prevaru, finansiranje terorizma, štetu nanetu nacionalnom električnom sistemu i za pranje para.


 

Pripremio: Bojan Zečević